Tarımda her şey yolunda! Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı Tv100’e verdiği bir röportajda önemli açıklamalar yaptı; Bakan Yumaklı’nın çizdiği tabloya bakılırsa meğer biz boşu boşuna, eleştiriyoruz, oysa her şey şahane! Meğer biz ne kadar pesimist insanlarmışız!

“Et üretimi için %95  oranında kendimize yeterliyiz, ithalat sadece ve sadece regülasyon için” bunlar Bakan Yumaklı’nın sözleri. Tabi insan bunları duyunca aman Allah’ım ne büyük haksızlık yapıyoruz bu insanlara, ne kadar kötümseriz diye, bırakın özeleştiriyi kendini dövmeye başlıyor!

Her zaman dikkat çektiğim bir mesele var; tarımı oturduğunuz yerden konuşmak çok kolay ve müthiş yanıltıcı bu sebeple ayağınız toprağa basacak, gerçekleri en saf haliyle bütün çıplaklığı ile ele alıp ona göre politika geliştirmeniz gerekir. Tarım sektörünü sadece üretim-tüketim-fiyat ekseninden değerlendirmek doğru değil, üreticisinden tüketicisine, sosyolojik, psikolojik, iktisadi, teknolojik tüm faktörleri ve tüm paydaşlarıyla, bilimsel yöntemlerle insanı merkeze alarak bütüncül bir bakış açısı geliştirmek durumundasınız.

Yine aynı röportajda atama bekleyen mühendislere verdiği cevabı çok değerli buluyorum; sadece devlet memuru olmak için okumadınız, aldığınız bilgiyi sahip olduğunuz donanımı üretime yönlendirin kendi işinizin patronu olun, dedi buna kesinlikle katılıyorum ve defalarca yazdım, programlarımda dile getirdim. Bu hususta gençleri desteklediklerini de belirtti Bakan Yumaklı, bu hususta göz ardı edilmemesi gereken bir konunun altını çimek isterim destek ve kredi şartlarının gözden geçirilme gerekmektedir. Teknik şartlar yeni mezun bir gencin erişebileceği nitelikte değil maalesef.

Önceki sayılarda sizlerle paylaşmıştım; gözüm kulağım yeni bir program toplantısında zira uzun zamandır böyle bir organizasyon yok,  neredeyse her bakanın en az 2-3 büyük toplantı ile bütün dertlere deva program açıkladığını düşününce büyük bir eksiklik hissediyoruz... Beklediğim açıklama geçtiğimiz günlerde geldi;

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “Tarımda Yeni Dönem: Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli” programını açıkladı;

1 Eylül 2024 itibarıyla 13 stratejik ürünün üretim planlamasına alındığını ve bu planlamanın 2025-2027 dönemi için geçerli olacağını açıkladı. Bu dönemde hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar gibi ürünlerde önemli üretim artışları hedeflediklerini belirtti. Hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artışla 35 milyon tondan 39.5 milyon tona çıkmayı, baklagillerde ise yüzde 17 artış öngördüklerini kaydetti. Yağlı tohumlarda ise yüzde 22 oranında bir artış bekleniyor. Üretim destekleri ilk kez üretim döneminden önce açıklandığını ve bu desteklerin 3 yıl boyunca geçerli olacağını ve stratejik ürünler için ilave planlamaların yapılacağını belirtti.

Tarımda planlama ve desteklerin üretim döneminden önce açıklanması önemli bir husus bununla birlikte sözleşmeli üretim konusunda da önemli adımlar atıldı. Bu programı çok kıymetli buluyorum ve umarım diğer çalışmalara benzemez. Bu çalışmalar yapılırken bakanlığın büyükşehir yasasının değişilmesi konusunda bir adım atması çok mu ütopik bir beklenti olur?

Savaş başta olmak üzere iklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış gibi küresel sorunların gıda güvenliğini doğrudan etkilendiği dikkate alındığında üretim planlaması kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanmamızı sağlayacaktır. Ülke olarak gıda üretimindeki gücünüz küresel anlamda büyük bir güç olarak stratejik öneme sahip!

Son günlerde tekrar gündeme gelen çoban meselesi ve “ithal çoban çözümü” de dikkatle irdelenmesi gereken bir konu. Bakan Yumaklı’nın açıklamasının satır arasında da yer aldığı gibi bu sadece “çoban meselesi” değil tarım işçiliğinin yabancılara bırakılmasına kadar gider. Bu ise hiçte uzak olmayan bir zamanda tarımsal üretimin tamamen yabancıların kontrolüne geçmesi tehlikesini beraberinde getirir!

Devletin, çiftçinin sesine serzenişine daha fazla kulak vermesi, toprağında kalıp, üretime devam etmesi için tüm imkanlarını seferber etmesi ülkenin gücü ve güvenliği için en az savunma sanayi kadar önemli.

Hasat döneminin sonuna gelirken, bütün çiftçilerimize bereketli hasatlar ve kolaylıklar diliyorum...