Ülkemizdeki yüksek enflasyon birçok sektörün dengesini değiştirmeye devam ediyor.
Çiftçi de ise tarımsal destek artıyor. Arkasından zamlarda hemen geliyor. Tarımsal desteklerde buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikalede dekara 50 TL mazot, gübre, tohum desteği verildi.
Desteğin ise ne zaman ödeneceği belli değil. Mazot fiyatını ülkemizde artık takip edemez olduk. Mazot 16 TL sınırına dayandı. Çiftçi desteği alamadan zamlar altında kalıyor. Traktörü tarlaya sokmaktan kaçınıyor. Çiftçi ’de kafalar karışık. Eksek mi? Ekmesek mi?
Kabine sonrası gübre fiyatlarına yüzde 30 indirim açıklandı. Bunun yanı sıra Tarım Kredi Kooperatifleri karma yem fiyatında %12 indirim açıkladı. Bu müjdeli habere çiftçi tam sevindi derken; gübre almaya gittiğinde gübre fiyatlarında indirim olmadığını gördü. Trakya da gübrelemeyi bekleyen buğday tarlaları var. Gübrede tam bir karmaşa yaşanıyor. Bu karmaşa çiftçiyi de ikilemde bıraktı. Fiyatlar sayısal değerler üzerinden önce çıkıyor sonra indirim yapılmış gibi açıklamalar yapılıyor. Anlaşılan o ki bu gübre konusu çiftçiyi çok üzecek.
İvedilikle çiftçinin kullandığı gübre ve mazota müdahale yapılıp takip edilmeli. Çiftçi her şeye rağmen tarlaları ekti. Eğer üst gübreyi çiftçi atamaz ise bu sene verim kaybı çok yüksek olacak.
Daha fazla geç kalınmadan;
*Çiftçinin en yüksek girdilerinden olan mazotu ÇKS belgesi ile sadece traktörde kullanılmak üzere yarı fiyatına verilmeli. Bu aradaki farkın ise genel bütçeden karşılanarak çiftçiyi işine dört elle sarılması sağlanmalıdır.
*Gübre fiyatlarında indirim açıklamaları ile değil reel olarak satılan yerde fiyatın tespit edilip indirimi uygulamayanlara cezai işlem yapılmalıdır.
*Devlet gübre fiyatlarını kontrol altında tutmak için gübre fabrikası kurarak piyasayı regüle etmelidir.
*2021 Tarımsal desteklerin ivedilikle gününde ve zamanında ödenmelidir.
Kalın sağlıcakla.