Evet;

Bu yıl da maalesef yine ay çiçeği yağ sıkıntısı yaşayacağız.

Zaten vatandaşa birkaç yıldır çektirmediğimiz bir sıkıntı kalmadı.

Üretici çiftçi feryat ediyor Trakya’da.

Ay çiçeği tarlalarımızı Tarım Bakanlığı kurtarsın uçak ile havadan ilaçlama yapılsın.

Çiftçi bu yıl ilaç çok pahalı olduğu için maalesef fazla ilaçlama yapamadı.

Ekim sırasında toprağı fazla derin süremedi. Çünkü mazot pahalı.

Ama Bakanlık yeterince tedbir alamadı.

Çünkü Bakan   Vahit  Kirişci zaten bakanlık değil bir enkaz devraldı.

Türkiye Zirai Donatım Kurum’u “TZDK” ortadan kaldırılmış bu kurumun havadan ilaçlama yapan üretici ve çiftçinin yanında olan ilaçlama uçakları yok olmuş, ve köylü çiftçi kaderine terk edilmiştir.

Tırtıl belası bu yıl üreticiyi köylüyü mahvederken, vatandaşlar daha şimdiden tenekeler ile ay çiçeği yağı evlere götürmeye çalışıyorlar.

Bakalım bu Zirai Donatım Kurumu ne imiş?

Türkiye Zirai Donatım Kurumu Anonim Şirketi, 1944 yılında Türkiye Zirai Donatım Kurumu (TZDK) adı altında kurulan bir Kamu İktisadi Teşebbüsüdür. Tarımsal üretimi arttırmaya yöneliktir.

Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından özelleştirme kapsamına alınan TZDK, özelleştirilmeden önce birçok il ve büyük ilçede şubeler açmış, tarım üreticisine yönelik çeşitli çalışmalarda bulunmuştur. Bu çalışmalar kapsamında "Başak" adlı yerli traktör üretimi, çeşitli gübre ve tarım kimyasalları üretimi gibi konular bulunan TZDK, 2003 yılında özelleştirilmiştir.

Özelleştirme kararı alınmadan önce 1999 yılında 3004 adet traktör üreten TZDK'na ait Sakarya Traktör Sanayi İşletmesi’nin Adapazarı’ndaki Traktör İşletme Müdürlüğü ve Tarım Makinaları Fabrikasının üretimi, 2002 yılında 220'ye düşmüştür.

İşte devasa bir kurum ne hale getirildi.

Bu yanlış yapılan özelleştirmeler Türkiye’yi felakete götürmüştür.

Zamanın Başbakanı Tansu Çiller’e bir basın toplantısında şu ifadeyi kullanmıştım.

Doğu ve Güneydoğuda özelleştirme yapmayın. Kapanan her fabrikanın gencini dağa çıkmasına sebep olur terörün artmasını sağlarsınız dedik, anlatamadık ve nihayet öylede oldu. Devletin raporlarında var.

Bakan yardımcısı Nihat Pakdil derhal Trakya’ya giderek incelemelerde bulundu. İlgili genel Müdürler ile çiftçilerin yanına gitmesi bile çiftçinin gönlünü aldı.

Şimdi beklenen Bakan Vahit Kirişcinin tedbirleri bir an önce alarak önümüzdeki yıla gerekli ilaçlama uçaklarını temin ederek üretici ve çiftçiye güven vermektir.

Aksi takdirde üretici ve köylü önümüzdeki yıl bir karış toprak ekmez.

Mehmet Çatakçı