Dünya Süt Gününü Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından sütün küresel bir gıda olarak önemini kabul etmek için ilan edilen uluslararası bir gün olduğunu ve 2001'den beri her yıl 1 Haziran 'da kutlandığını anımsatarak bu günün süt sektörü ile ilgili konulara dikkat çekmek için bir farkındalık oluşturmaya çalışılıyor.
Bizim üreticiye farkındalık ne yapılıyor?
Üreticinin alın teri ile üretmiş olduğu çiğ süt için hangi adımlar atılıyor? Çiğ süt konusunda köşeye sıkışmış eli nasırlı üretici sütünü satmakta zorlanırken, her gün fiyatları geri çekmeye çalışan firmalar ile pazarlama yapmaya çalışan ve verdiği çiğ sütün parasını alamayan üretici kimin kapısını çalsın?
Bugünlerde Ulusal Süt Konseyi (USK) bölgeleri gezerek süt tozu için zemin yokluyor. Peki, yoklanan bu zemin üreticiden yana mı? Yoksa sanayiciden yana mı olacak? Şifai olarak süt tozu için ortada gezen 14TL gibi bir rakam var. Eğer bu rakam kabul edilirse yine firmaların ekmeğine yağ sürmüş olacaksınız. Her gün zarar üstüne zarar yazan üreticinin sırtına yine binmiş olacaksınız…
Bu eli nasırlı üretenin sırtından inin artık!
Et ve Süt Kurumu (ESK) süt tozu için acilen düğmeye basmalıdır. Hem süt tozu hem de krema konusunda üreticiye ve örgütlere destek olmalıdır.
Tarım ve Orman Bakanı Sayın Yumaklı, çiğ süt üreticisinin sorununu çözümüne yönelik ESK’yı harekete geçirmelidir. Acilen süt regülasyonunu gerçekleştirmelidir. ESK süt tozu ve krema fiyatlarını üreticiden yana belirlemeli, sanayicinin düdüğünü çalmamalıdır.
Aynı zamanda Ticaret Bakanlığı kesinlikle tereyağı ithalatını açmamalıdır. Süt tozunun yapım maliyeti hesaplanırken, işçilik maliyetleri ve nakliye maliyetleri de iyi hesaplanmalıdır.
Üretici göz ardı edilmemelidir!
Üretene alın teri dökene lütfen sahip çıkın! Üreteni sanayicinin kucağına bırakmayın!