Bakan Yumaklı’dan Virüslü Tohumlar İle İlgili Flaş Açıklama! Bakan Yumaklı’dan Virüslü Tohumlar İle İlgili Flaş Açıklama!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 yılı için belirlediği 180 liralık fitre miktarına tepki gösterdi. Fitrenin, bir kişinin günlük iki öğün yemeğini karşılayacak şekilde belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Gürer, artan gıda fiyatları karşısında bu rakamın yetersiz olduğunu söyledi.

“248 gram kıyma 181 lira, hurmanın tanesi 10 lira”

TBMM’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Gürer, güncel gıda fiyatlarını örnek vererek, 180 lirayla iki öğün yemek hazırlanamayacağını belirtti. Gürer, “2024 yılında fitre 130 liraydı, bu yıl 180 lira olarak belirlendi. Ancak fitre, yaşanılan bölge şartlarına göre bir kişinin günlük iki öğün yemeğini karşılayacak şekilde hesaplanmalı. Bugün 248 gram dana kıyma 181 lira, hurmanın tanesi 10 lira, 282 gram hurma 182 lira. Simit 15-30 lira arasında değişiyor. 690 gram beyaz peynir en düşük 186 liraya satılıyor. Yanında ekmek dahi alınmıyor. İki kilo bibere 180 lira ödüyorsunuz. Bir patlıcan 37 lira, domatesin tanesi 27 lira. 700 gram tavuk alırsanız 184 lira. Bu fiyatlarla belirlenen fitre miktarının iki öğün için yeterli olması mümkün değil” dedi.

“Diyanet hangi kriteri esas aldı?”

Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fitre miktarını belirlerken hangi kriterleri esas aldığını sorguladı. “Bugün normal bir lokantada bu fiyatla tek bir öğün bile yemek yeme şansınız yok. Fitre, en azından bir ailenin bir iftar menüsünü karşılayacak düzeyde olmalı. Ancak gerçekler göz ardı edilerek belirlenen bu rakam, insanları daha da zor durumda bırakıyor” ifadelerini kullandı.

“Bir kilo et almak için kuyruğa giren emekliye fitre mi verilecek?”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın fitrenin ihtiyaç sahibi emeklilere de verilebileceğini açıklamasını eleştiren Gürer, “Bugün emekliler sabahın erken saatlerinde bir kilo et alabilmek için kuyruğa giriyor. Emekliye fitre verileceğine göre, fitre miktarı nasıl bu kadar düşük olabilir? Emeklinin maaşı gıdaya bile yetmiyor, ancak ev kirasını ödeyebiliyor. Kredi kartlarıyla dönen, borç içinde yaşayan milyonlarca insan var. İcra dosyaları her geçen gün artıyor. En azından Ramazan ayında belirlenen fitre tutarı, ülke gerçekleri göz önünde bulundurularak hesaplanmalı” diye konuştu.

“Ramazan paylaşma ayıdır, fitre miktarı gerçekçi olmalı”

Ramazan ayının dayanışma ve paylaşma ayı olduğunu vurgulayan Gürer, “Nice insanlar yaşadıkları açlığı, yokluğu içine gömerek yaşıyor. Çoğu aile, birden fazla çalışanına rağmen geçinmekte zorlanıyor. Fitre miktarı belirlenirken bu gerçekler göz ardı edilmemeli. Belirlenen 180 liralık fitre, temel gıda masraflarını bile karşılamaktan uzak. Fitrenin gerçekten ihtiyaç sahiplerine yardımcı olabilecek bir seviyeye çıkarılması gerekiyor” dedi.