Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi, Nisan 2022 verilerini açıkladı.

Daha önce tereyağı ihracatına kısıtlama getiren Tarım ve Orman Bakanlığı, 30 Eylül 2022 tarihine kadar toplam 7 bin ton tereyağı ihracatına izin verileceğini açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, toplam 7 bin ton tereyağı ihracatına 30 Eylül 2022 kadar izin verilecek. İhracat izni yalnızca Bakanlıktan onaylı süt ve süt ürünleri üreten işletmelere verilecek.

Başvurular, 27 Haziran saat 17.00'ye kadar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne dilekçe ve istenilen belgelerle yapılacak. İl ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacak.

GKM’nin yayınladığı Tereyağı İhracatına İlişkin Esaslar’a göre;

İhracat izni, Bakanlıktan onaylı firmalara verilecek

İhracat izni yalnızca Bakanlıktan onaylı süt ve süt ürünleri üreten işletmelere verilecek.

Başvurular 27.06.2022 tarihi saat 17:00’a kadar Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğüne dilekçe ve dilekçe ekindeki belgelerle yapılacak. İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacak. Sonradan yapılacak başvurular ve postadaki gecikmeler dikkate alınmayacak.

Firmalara tahsis edilen geçici liste, 30.06.2022 tarihinde https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM adresinde yayınlanacak.

Firmalara tahsis edilen miktarlar için 30.09.2022 tarihinden sonra veteriner sağlık sertifikası düzenlenmeyecek.

Kota tahsisi

Kota tahsisi, müracaat edenlerin tahsis taleplerinin toplamı, toplam tahsis edilen kotanın 7.000 (yedi bin) ton altında veya eşit olması durumunda, talep ettikleri miktarlar karşılanacak.

Kota tahsisi için müracaat edenlerin tahsis taleplerinin toplamı, toplam tahsis edilen kotanın 7.000 (yedi bin) ton üstünde olması durumunda, belirtilen formüle göre tahsisler yapılacak.

Belirtilen tahsislere, müracaatçıların üçte birinden fazlasının itirazı halinde, toplam kota müracaatçılara eşit miktarda dağıtılacak.