Orman Genel Müdürlüğü’nde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımıyla düzenlenen “IV. Tarım Orman Şurası Tarım Ekonomisi Atölyesi”nde konuşan Yumaklı, ekonomi ile tarım arasındaki güçlü bağa dikkat çekti.
“Destek politikaları sektöre yön veriyor”
Tarım sektörünün kalkınma planlarından kamu yatırımlarına kadar pek çok alanda desteklendiğini belirten Yumaklı, bakanlıklar arası iş birliğinin bu alandaki büyümeyi hızlandırdığını söyledi. Yumaklı, “Tarım ve gıda sektörü; gıda güvenliği, ekonomik büyüme, kırsal kalkınma ve çevresel sürdürülebilirlik açısından kilit rol üstleniyor” diye konuştu.
Bakanlık olarak temel görevlerinin gıda ihtiyacını kaliteli, güvenilir ve uygun şartlarda karşılamak olduğunu belirten Yumaklı, bunun sürdürülebilir, verimli ve kaliteli üretimle mümkün olacağını vurguladı.
Cumhuriyet tarihinin üretim rekorları kırıldı
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tarım sektörünü kırsal kalkınma hibeleri, tarımsal destekler ve uygun faizli finansman imkanlarıyla desteklediklerini belirterek, bu politikalar sayesinde hem bitkisel hem de hayvansal üretimde Cumhuriyet tarihinin rekorlarının kırıldığını kaydetti.
Türkiye’nin sebze ve meyve üretiminde dünyada 4. sırada yer aldığını söyleyen Yumaklı, “Tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada ise ilk 10 içerisindeyiz. 32,6 milyar dolarlık tarımsal ihracatla net ihracatçı bir ülkeyiz” ifadelerini kullandı.
Yumaklı, son 6 çeyrektir kesintisiz büyüme gösteren tarım sektörünün, 2024 yılında 2 trilyon 428 milyar lira tarımsal hasıla ile Türkiye ekonomisine yüzde 5,6 oranında katkı sunduğunu dile getirdi.
Yapay zekâ, akıllı sulama sistemleri tarımda yaygınlaşıyor
Tarım ve gıda sektörünün, iklim değişikliği, su ve toprak kaynaklarının azalması, afetler ve jeopolitik risklerle karşı karşıya olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bu koşullarda sektörün stratejik öneminin daha da arttığını söyledi. Yumaklı, “Verimlilik, kalite ve katma değeri artırmak için teknoloji entegrasyonuna büyük önem veriyoruz. Yapay zekâ, makine öğrenimi, nesnelerin interneti ve akıllı sulama sistemlerini üretime entegre ediyoruz” diye konuştu.
Geleneksel üretim gücünün modern tekniklerle buluşturulduğunu ifade eden Yumaklı, üretim kayıplarının azaltılması, hastalık ve zararlılarla mücadele, maliyetlerin düşürülmesi gibi hedeflerde teknolojinin katkısının büyük olduğunu vurguladı. Bu dönüşümde çiftçilerin, gençlerin, akademisyenlerin ve teknoloji uzmanlarının da kilit rol oynadığını sözlerine ekledi.
Tarım Orman Şurası’nın sonuçları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacak
Türkiye’yi tarımda rekabet gücü yüksek ülkelerden biri haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Yumaklı, 6 yıl aranın ardından toplanan 4. Tarım Orman Şurası kapsamında yürütülen atölye çalışmalarının önemine değindi. Şura sürecinde şu ana kadar 148 toplantı gerçekleştirildiğini söyleyen Yumaklı, “28-30 Nisan tarihlerinde Şura’yı gerçekleştireceğiz, mayıs ayında da sonuç bildirgesini Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacak” dedi.