Sebze ve meyve üretimi açısından kritik öneme sahip birçok bölgede sıcaklıklar sert bir şekilde düştü. Baharın gelmesiyle birlikte umutla toprağa yönelen üretici, don afetiyle büyük hayal kırıklığı yaşadı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, yaşanan felaketin boyutlarını şu sözlerle aktardı:
“Kayıp yüzde 50’ye ulaştı”
“Çiftçinin en büyük korkusu, ilkbaharın geç donlarıyla sonbaharın erken soğuklarıdır. Maalesef bu kez çok sert bir donla karşılaştık. Güney bölgelerde zaten ciddi zarar oluşmuştu. Şimdi Ege ve Marmara bölgeleri de ağır etkilendi. Tüm bölgelerdeki kayıplar ortalama yüzde 50 seviyesinde. Sadece Şanlıurfa ve Gaziantep civarı bu felaketten büyük ölçüde etkilenmedi.”
Seralar da zarar gördü
Demirtaş, seraların da don olayından etkilendiğini belirterek, “Serasını elektrikle ısıtan üretici için zarar biraz daha sınırlı olabilir, ancak elektrik zamları bu noktada ciddi bir yük haline geldi. Sisleme yöntemiyle don etkisini kırmaya çalışan üreticiler var ama bu her yerde uygulanamıyor. Hasar büyük, ucuza meyve-sebze tüketmek artık hayal oldu” dedi. TARSİM sigortası yaptıran üreticilerin bir nebze olsun zararını telafi edebileceğini de vurguladı.
Bakan Yumaklı: “Hasar ihbarı yapın”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, son yaşanan don olayının 2014’ten bu yana en büyük zirai afetlerden biri olduğunu ifade ederek, “Son 30 yılın en düşük sıcaklık değerleri kaydedildi. Ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Üreticilerimiz ALO TARSİM 172 hattını ya da acenteleri arayarak hasarlarını bildirebilir” çağrısında bulundu.
Meteoroloji uyardı: Riskli günler devam ediyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, zirai don tehlikesinin henüz sona ermediğini vurguladı. Tekin, Marmara’nın güneydoğusu, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’da don riskinin yarın ve çarşamba günü de devam edeceğini söyleyerek üreticileri uyardı.