Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Nevzat Birişik Tarım Gazetecileri ve Yazarları (TAGYAD) ile bir araya geldi. Genel Müdür Birişik; TAGEM’in projelerini değerlendirdi. Tarım Gazetecilerine bir brifing veren Birişik sunumda bir değerlendirme yaparak TAGEM “130 yıllık birikimi ile Türkiye’nin En büyük AR-GE kurumudur. Dedi.

Genel Müdür Nevzat Birişik sunumda şunları değerlendirdi:

“Tarım sektöründe ihtiyaç duyulan her coğrafyada ve önemli olan her konuda AR-GE yapıyoruz. Bugün 48 enstitülerimiz ile her alanda tarıma hizmet veriyoruz. AR-GE çalışmalarındaki ana hedefimiz Tarım ve gıda sektörünün her alanına uygulanabilir çözümler üretebilmek, kamu-özel sektör iş birliği ile ithal edilen teknolojiyi yerli imkânlarla geliştirmek, sektörümüzün dışa bağımlılığını azaltmak ve biyolojik servetimizi korumaktır. Son 15 yılda genel AR-GE harcaması GSYİH %0,48 den %1.06 ya çıkmıştır. Görevimiz Birinci olarak AR-GE ve inovasyon sonra Tarımsal politika geliştirmek aynı zamanda genetik kaynakları korumaktır.

“TAGEM 6.100 proje Gerçekleştirmiştir”

Son 10 yılda TAGEM 6100 proje gerçekleştirmiştir. Bunlardan bazıları AR-GE destek projesi, AR-GE iş birliği projesi, Ulusal proje, TÜBİTAK projesi, Halk elinde ıslah projesi, Bilimsel projesi gibi önemli projeler gerçekleştirildi.

Halk elinde hayvan ıslahı ülkesel projesi 48 yüksek lisans ve doktora tezi, 194 ulusal ve uluslararası yayın, 30 üniversite ve 53 öğretim üyesi ile iş birliği çerçevesinde yürütüyoruz. Bu anlamda 5127 yetiştiriciye 603 milyon destek sağladık. Gen kaynakları ile ilgili olarak Halk elinde koruma projesi yapıyoruz. Bu alanda yine 750 yetiştiriciye 42 milyon destek sağlandı.

Bakanlığımızın uluslararası projelerinin %70 inden fazlasını TAGEM ve enstitülerinde yürütülmektedir.

Geleceğin tarımı için politika üretiyoruz. Tohumculuk, Tarımsal mekanizasyon, gübre, kanatlı hayvancılık, süt, baklagiller, su ürünleri, bitkisel yağlar, yem, kırmızı et, süs bitkileri, Tıbbı ve aromatik bitkiler konularında 12 sektör politika belgesi hazırlandı. 30 farklı konuda etki destek analizi yapıldı. E-Tarım strateji belgesi hazırlandı. Tarım politikalarına yön vermek için etki analizi çalışmaları gerçekleştiriyor, strateji ve politika belgeleri hazırlıyoruz.

Genetik Hazinemizi Koruyoruz”

Genetik Hazinemizi Koruyor, gelecek nesillere aktarıyoruz. Bu alanda 6000 küçükbaş, 7500 büyükbaş koruma altında. 90 bin hayvan genetik materyal, 2 tohum gen bankası, 117.513 tohum, 50 bin balık, 107 tür, 10bin canlı örnek arazi gen bankalarında 100bin soğanlı ve yumrulu doğal süs bitkisi (geofit) muhafaza ediyoruz. Genetik hazinemiz, milli servetimizdir.” dedi.