Fazla tuz tüketmenin kan basıncını (tansiyon) arttırarak kalp damar hastalıklarına yol açabileceği uzun bir süredir biliniyor.

Çin’deki yetişkinlere ait sağlık verilerini inceleyen araştırmacılar, günlük tuz alımını yalnızca 1 gram azaltmanın, 2030’a kadarki dönemde 9 milyon inme ve kalp krizi vakasını önleyebileceğini tahmin etti. Üstelik tuz alımının azaltılmasıyla önlenmesi beklenen bu 9 milyon vakanın 4 milyonunun ölümcül olma olasılığı bekleniyor.

Çin’deki ortalama günlük tuz tüketimi 11 gram. Bu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen 5 gramlık günlük tuz tüketimi tavsiyesinin fazlasıyla üstünde.

Ekip günlük tuz tüketimini 1 gram azaltmanın yanında 2 diğer olayı daha inceledi. Bunlardan biri günlük tuz tüketiminin 2025’e kadar 3,2 gram azaltılması, diğeri de günlük tüketiminin 2030 yılına dek oranın 5 grama indirilmesi. Bu hedeflerin uygulanması halinde, sistolik kan basıncındaki düşme nedeniyle, kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin, yukarıda bahsedilenin 2 katı kadar önlenebileceği değerlendirildi.

DSÖ Acil Durum İlan Etti: Salgın Yayılıyor! DSÖ Acil Durum İlan Etti: Salgın Yayılıyor!

Kalp ve damar hastalıkları Çin’deki ölümlerin %40’ına sebep oluyor. Araştırmacılar tuz tüketimini azaltmanın yalnızca kalp damar hastalığı vakalarını ne kadar azaltacağına odaklanmış olsa da tuz tüketimini azaltmanın birçok farklı faydası olduğu biliniyor. Önceki yapılan araştırmalarda çok fazla tuz tüketmek, belirli kanser türleri ve çeşitli böbrek sorunları ile ilişkilendirildiği için tuz tüketimine oldukça dikkat etmemiz gerektiği biliniyor.