HAYKOOP Merkez Birliği ile Ziraat Bankası arasında Süt Sığırı hayvan alımı protokolü imzalandı. HAYKOOP üreticilerine  özel şartlarda kredi kullandırılmasına ilişkin imzalanan protokol 1 Kasım 2022 tarihinde yürürlüğe girdi.  HAYKOOP Genel Başkanı Ahmet ERTÜRK, İmzalanan Protokolün detaylarını  Anadolu İzlenimlerine anlattı.  Protokolün temeli üreticiler ile kooperatifleri bir araya getirmeye, birlikte çalışmaya, süt üretiminin arttırılmasına yönelik olduğunu söyleyen Genel Başkan Ertürk, açıklamasında şunları kaydetti:     

“Tarımsal faaliyetini ve geçimini küçük aile işletmelerindeki hayvancılıkla sürdürmeye çalışan üretici ortaklarımızın güçlü kooperatifi HAYKOOP ile Ziraat Bankamız arasında yapılan protokol ile üreticilerimizin işletmelerinin büyütülerek daha verimli ve üretken olmalarını hedeflemiştik. Üreticilerimiz Bankamızın sağladığı fırsat ve imkanlarla kooperatiflerimizin disipliniyle işletmelerini büyütecekler, girdi maliyetlerini de Bankamız imkanlarıyla aşağı çekebilecekler ve tarımsal faaliyetlerini rahatlıkla sürdürebileceklerdir. Kooperatiflerimiz de onların tek başlarına üstesinden gelemedikleri sıkıntı dert ve beklentilerini de güç ve imkanları birleştirerek çözeceklerdir. Ülkemize ve ürettiği ürünlerle bizleri besleyip doyuran üretici ortaklarımıza hayırlı ve verimli çalışmalar olmasını dileriz. Bu protokolle bizim derdimizle dertlenen ve bize fırsat ve imkan sağlayan Ziraat Bankamızın tarımsal birimine, çalışanlarına ve ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımıza faiz indirimi sağlayan Değerli Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı, minnet ve teşekkürlerimizi sunarız. Protokolün temeli üreticiler ile kooperatifleri bir araya getirmeye, birlikte çalışmaya, süt üretiminin arttırılmasına ve kooperatiflerin süt pazarlama kapasitelerinin geliştirilmesine dayanmaktadır.

İmzalanan Protokole göre Projede İş Akışı;

1.Krediden yararlanmak isteyen üreticiler dilekçe ile birim kooperatife başvuru yapacaklar, Banka şahsi başvuru kabul etmeyecek,

2.Birim Kooperatif dilekçe ile başvuru yapan üreticileri tabloya kayıt edecek,

3.Birim Kooperatif dilekçeler ile birlikte doldurduğu tabloyu Bölge Birliğine teslim edecek, Bölge Birliği, gelen taleplerdeki doldurulan tabloyu üst yazıyla birlikte Ziraat Bankasının Bölge Yöneticiliğine her Cuma günü Saat:13.30 a kadar teslim edecek,

4.Banka tarafından yapılacak uygunluk kontrolünde kredi notu A ve B çıkan talep sahiplerine geri dönüş yapılarak hayvan alım süreci başlatılacaktır.

Projedeki Başlıca Kurallar;

1.Başvuru yapabilmek için son 2 yıldır büyükbaş süt hayvancılığı yapıyor olması gerekli.

2.Kooperatife en az 1 yıl öncesinde ortak olması gerekli.

3.Müracaat tarihi itibarıyla son 6 aydır sütünü kooperatife satıyor olması gerekli.

4.Kendine ait veya kiralık bir ahırı olması gerekli. Ahır kapasitesi mevcuttaki hayvanları ile alacağı hayvanlara yetecek sayıda olması gerekli.

5.Üretici ortağımız ahırında mevcut hayvanlarla birlikte, alacağı hayvanlar ile en az 10 baş, en çok 49 baş hayvan varlığına ulaşabilecektir.

6.Kullanılan hayvan alım kredisi ilk 18 ay ödemesiz toplam 7 yıl vadelidir. Yem kredi olarak bilinen işletme kredisi ise 18 ay sonra tek vade olarak ödenecektir.

7.Toplam limit 600.000 TL olup, bunun 200.000 TL si sıfır faiz, 400.000 TL si %50 sübvanselidir. Aşağıdaki tabloda görüldüğü gibi ilave sübvanse oranları uygulanacaktır.

Ayrıca düve alımlarında Bakanlıkça belirlenen düve bedelinin %40’ı, Düve Merkezlerinden alımlarda da %50’si kadar destek ödemesi yapılır.

8.Alınacak hayvanlar ilkine gebe veya 36 aylık yaşını geçmemiş inek olabilir. Hayvanlar bulunması halinde yurtiçinden Bölge Birliği tarafından temin edilecektir.

9.Alınacak hayvanların rehni, iki kefil ile süt desteklemelerine temlik yazısı alınarak teminat işlemi tamamlanacaktır. Ayrıca kooperatif süt parasını Ziraat Bankası üzerinden geçirecektir. 600 bin TL’ye kadar kullandırılacak kredilerde özkaynak aranmayacaktır.

10.Alınacak hayvanlara Banka tarafından Tarsim sigortası istenilecektir.

11.Kooperatif Yönetim Kurulu Üyelerinin ve kooperatifin haciz, icra veya sabıka kaydı bulunmamalıdır.

12.Kooperatif son 3 yıldır aktif olmalıdır ve son 1 yıldır ortaklarının sütünü pazarlıyor  olmalıdır.

13.Kooperatif süt bedelinin tamamını son 6 aydır Ziraat Bankası hesabına yatıyor olmalıdır.

 14.Kooperatif   Yönetim Kurulu Üyelerinin bankalarda gecikmiş, takibe düşmüş borcu bulunmamalıdır.

15.Bundan sonrası için de kooperatife ait elektrik, su, telefon gibi faturaların Ziraat Bankasından ödenmesinin sağlanması gerekmektedir.

16.Bölge Birliklerimiz Ziraat Bankası Bölge Yöneticiliğine Kredi kullanacak üreticilerin kooperatiflerine referans yazısı verecektir.

17.Bu protokol 29.12.2023 tarihine kadar geçerlidir.

Sütü azalan ve bu sebeple gelirleri düşen kooperatiflerimize gelir arttırıcı bir proje olarak gördüğümüz ve Ülkemizde gelecekteki hayvancılık faaliyetlerine ve hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayabilecek bu projenin Merkez Birliğimize, Bölge Birliklerimize,  Kooperatiflere ve ortaklarına hayırlı olmasını dileriz.”dedi.

Kuş Gribi Alarmı: 200 Kanatlı Hayvan İtlaf Edildi Kuş Gribi Alarmı: 200 Kanatlı Hayvan İtlaf Edildi