CHP Niğde Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de derinleşen ekonomik krizle birlikte çiftçi, işçi, emekli ve küçük esnafın borç yükünün altından kalkamaz hale geldiğini söyledi. 2025 yılının ilk üç ayında açılan icra dosyası sayısının 2 milyon 687 bin 48 olduğunu belirten Gürer, icra dairelerinde derdest dosya sayısının ise 23 milyon 47 bin 815’e ulaştığını kaydetti.
Vatandaşın borçlanarak yaşamaya çalıştığını vurgulayan Gürer, “Bankalara olan kredi ve kredi kartı borcu 4 trilyon 363 milyar TL’ye dayandı. Sadece bir haftada bu borca 48 milyar TL eklendi. İnsanlar artık kapı çaldığında ‘icra mı geldi?’ korkusu yaşıyor” dedi.
Keçiye kadar uzanan haciz dalgası
Tarım sektörünün de icra kıskacında olduğunu ifade eden Gürer, “Traktör ve tarladan sonra şimdi de hayvanlar haciz yoluyla satışa çıkarılıyor” dedi. Çerkezköy’de hayvancılıkla uğraşan bir üreticinin borçlarını ödeyememesi üzerine 33 adet Malta melezi anaç keçi ve 30 oğlağın icra yoluyla satışa çıkarıldığını belirten Gürer, ihale sürecinin 9 Nisan’da başlayıp 16 Nisan’da sona ereceğini duyurdu.
Hayvanların toplam piyasa değerinin 280 bin 240 TL olarak belirlendiğini söyleyen Gürer, icra başlangıç bedelinin 188 bin 269 TL, muhammen bedelin ise 277 bin 338 TL olduğunu açıkladı.
Hayvancılıkta çöküşün göstergesi
Gürer, yaşananların Türkiye’de hayvancılık sektörünün ne kadar zor bir süreçten geçtiğinin somut bir göstergesi olduğunu belirterek, “Altunhisar’da da daha önce borçlarını ödeyemeyen bir üreticinin koyunları elinden alınmıştı. Ahırlar boşalıyor, çünkü üretici artık giderleri karşılayamıyor” diye konuştu.
Yem, bakım ve aşı maliyetlerinin artmasının hayvancılığı sürdürülemez hale getirdiğini belirten Gürer, “Destekleme yetersiz kalıyor. Borçlar ertelenmez ve faizler silinmezse, bu yıl çok sayıda icra haberi göreceğiz. Üretici üretimden çekilirse, ithalat artar. Bu da yurtdışındaki çiftçiyi zengin ederken, yerli üreticiyi bitirir. Vatandaş ise raflardaki zamlı ürünlere bakarak yaşamaya çalışır” ifadelerini kullandı.
Tarım borcu tarihin zirvesinde
CHP’li Gürer, tarım sektörünün borcunun 935 milyar 936 milyon 324 bin TL’ye ulaştığını ve bunun tarihin en yüksek seviyesi olduğunu da sözlerine ekledi. “Üretici artık kazanmıyor, aracılara çalışıyor. Gençler tarıma yönelmiyor çünkü gelir yok. Yanlış politikalar nedeniyle kırsal boşalıyor” dedi.
Çözüm için kanun teklifi verdik
Gürer, hayvancılığın sürdürülebilirliğini sağlamak için acil önlemler alınması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu:
• Yem fiyatlarının kontrol altına alınması
• Yemde yüzde 50 devlet sübvansiyonu
• Doğrudan üreticiye teşvik
• Borçların yeniden yapılandırılması ve ertelenmesi
• Tarımda icraya sınır getirilmesi
AK Parti iktidarının halkı değil kendi zenginini koruduğunu savunan Gürer, “Üretici, besici ve çiftçilerimizin traktörü, tarlası, hayvanı haczedilmemeli. Gıda olmadan yaşam olmaz. Tarım stratejik alandır, üretici korunmalıdır” dedi.
CHP’li vekil, 2027 yılına kadar çiftçi borçlarının ötelenmesini ve faizlerin silinmesini öngören kanun tekliflerini TBMM’ye sunduklarını hatırlatarak, tarım kesiminin sesine kulak verilmesi çağrısında bulundu.