Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Afyonkarahisar’da Ege Bölgesi Birlik Başkanlarıyla düzenlenen istişare toplantısında bir araya geldi. İki gün süren toplantıda Ege Bölgesi’nde küçükbaş hayvancılık sektörünün sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Toplantıya Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı ve Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi lideri Prof. Dr. Mustafa Tekerli de katıldı.

Kırmızı Ette Uygun Fiyat İçin TİGEM’den Dev Adım! Kırmızı Ette Uygun Fiyat İçin TİGEM’den Dev Adım!

Genel Başkan Çelik, sektörle ilgili çeşitli konularda önemli açıklamalarda bulunurken, özellikle kuzu ithalatı iddialarını yalanladı ve üretimin artırılması gerektiğine dikkat çekti.

“Fazlasıyla Kuzu Stoğumuz Var”

Çelik, küçükbaş hayvan stoklarında herhangi bir sıkıntı olmadığını vurgulayarak kuzu ithalatı söylemlerinin asılsız olduğunu ifade etti. Çelik, “Cumhurbaşkanımız ve Tarım ve Orman Bakanımız ithalata şiddetle karşıdır. Ancak, fırsatçıların fiyat artırma girişimlerini engellemek için sınırlı ve geçici olarak büyükbaş hayvan ithalatı yapılmaktadır. Küçükbaş hayvan ithalatı ise kesinlikle söz konusu değildir. Aksine, biz ihracatın açılmasını talep ediyoruz. Ülkemiz kırmızı et açığını küçükbaş hayvancılıkla kapatabilir. Bu nedenle üretime odaklanmalıyız. Küçükbaş hayvancılık, ülkemizin coğrafi avantajıdır ve daha fazla desteklenmelidir” dedi.

Ege Bölgesi’nde Küçükbaş Hayvan Varlığı 2 Katına Çıkarılmalı

Ege Bölgesi’nin Türkiye genelindeki küçükbaş hayvan varlığında yaklaşık %10’luk bir paya sahip olduğunu belirten Çelik, bu oranın artırılması gerektiğini dile getirdi. Türkiye genelindeki toplam küçükbaş hayvan sayısının 53 milyon 965 bin olduğunu, Ege Bölgesi’nde ise 5 milyon baş hayvan bulunduğunu ifade eden Çelik, “Bu sayının en az iki katına çıkarılması ve Türkiye genelindeki payının %20’ye yükseltilmesi hedeflenmelidir. Böylece hayvan ithalatı tarihe karışabilir” şeklinde konuştu.

Kıvırcık Kuzusu Lezzet Bakımından Zirvede

Ege ve Marmara bölgelerinin hakim koyun ırklarından olan Kıvırcık koyununun, et kalitesi ve lezzet bakımından Türkiye’deki diğer koyun ırklarının önünde olduğunu söyleyen Çelik, “Kıvırcık koyununun et verimini artırmak için Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projeleri devam etmektedir. Ayrıca, koyun ve keçi sütünün artan talebi göz önünde bulundurularak bölgede süt hayvancılığı geliştirilmelidir” dedi.

Göçer Hayvancılığın Sorunları Çözülmeli

Göçer hayvancılığın bölgedeki önemine değinen Çelik, göçerlerin nakil ve barınma sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti. Çelik, “Göçer hayvancılığın azalması, orman içi ve çevresi meraların sahipsiz kalmasına ve bu alanların yangın riski taşıyan kuru otlarla dolmasına yol açar. Bu durum binlerce hektar orman alanını tehdit edebilir” uyarısında bulundu.

Birlik ve Beraberlik Vurgusu

Toplantının sonunda TÜDKİYEB Genel Başkanı Çelik, birlik başkanlarına ve ev sahipliği yapan Afyonkarahisar Birlik Başkanı Mehmet Pala’ya teşekkür etti. Çelik, “Birlik ve beraberlik ruhuyla sektöre daha güzel hizmetler sunmaya devam edeceğiz” dedi.