Gıda

Tereyağındaki İhracat Yasağı Süt Üreticisine Nasıl Yansıyacak?

Abone Ol

Ocak 2022 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğe göre bazı tarım ürünlerinin ihracatı başlamıştı. Arz ve talep dengelenmesini koruman adına Tarım ve Orman Bakanlığı 13 Nisan 2022 tarihi itibari ile tereyağı ihracatında ikinci bir emre kadar kısıtlama getirdi.

Tereyağındaki bu kısıtlama hangi mesajlar verdi?

Kısıtlama alın teli ile üreten üreticiyi baltalayacak mı?

Firmalar süt ve süt ürünleri işleyip satış yapanlar tereyağındaki ihracat kısıtlamasına nasıl bakıyor?

Geçtiğimiz ayda çiğ süt referans fiyatı 5,70 TL olarak açıklandı. Üreticiye ise çiğ süt desteği 1 TL olarak belirlendi. Aradan 1 ay geçti hala üretici alması gereken 1 litre süt ile 1,5 Kg yem parametresini alamadı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 13 Nisan 2022 tarihi itibari ile tereyağı ihracatını kısıtlayarak ülkenin çiğ süt ihtiyacını düşürmeye mi çalıştı? 

Üretici girdi maliyetleri altında her gecen gün ezilirken, yem fiyatlarına haftada bir zam gelirken üreticinin ise geliri artmamaktan ziyade her geçen gün geriye gidiyor. Bu duruma üreticinin sivil toplum örgütleri merkez birliklerinden hiç ses seda çıkmıyor. Sanıyorum herkes koltuğunu korumaya çalışıyor.

Hal böyle iken üzülerek söylüyoruz ki durumda bunu gösteriyor Mayıs Ayında da çiğ süt referans fiyatı artmaz süt ve süt ürünleri işleyen fabrikalar ise tereyağına gelen ihracat yasağından dolayı çiğ süt alımları düşer.

Üreticide ise daha derin yaralar açılmaya devam eder.  

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }