Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Edirne Ticaret Borsasında tarım sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Sektör temsilcileri ile istişare yapan Bakan Kirişci, Tarım müşavirliği konusunda düzenlemeyi TBMM’ne sunacaklarını onaylandığı takdirde denetimlerin tarım müşavirleri tarafından yapılacağını söyledi. Bakan Kirişci aynı zamanda tarımda dijitalleşmeyi önemsediklerine işaret ederek, yılın sonunda "Tarım Cebimde" uygulamasını da hayata geçireceklerini duyurdu.
Bakan Kirişci, tarladan sofraya, zincir içerisinde her bir kademeyi garanti altına almak, bunu güvenilir gıda adına iyi bir zemine oturtmak istediklerini, denetimi de tarım müşavirlerine bırakmak istediklerini bildirdi.
Yasa değişikliği gerektiren konuyla ilgili düzenlemeyi TBMM'nin takdirine sunacaklarını ifade eden Bakan Kirişci, "Yeminli müşavirlik, mali müşavirlik gibi ziraat mühendislerini, veteriner hekimlerini, gıda mühendislerini ve su ürünleri mühendislerini yetkilendirerek denetimleri onlara yaptıracağız. Böylelikle Bakanlığımızın 5996 sayılı yasaya göre korumakla mükellef olduğu pek çok iş ve işlemi de artık bu meslek gruplarına vermiş olacağız. Bunun hem daha hızlı ve kaliteli sonuç vereceğine ve meslek insanlarının kendi mesleklerine sahip çıkmaları adına da çok önemli olacağına yürekten inanıyorum." diye konuştu.
Tarımda Dijitalleşme
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) e-Devlet üzerinden başvuruların 1 Ekim'de başladığını anımsatan Kirişci, uygulamanın başladığı günden bu yana 800 bine yakın ÇKS belgesi oluşturulduğunu ifade etti.
Zaman alan bir uygulamanın artık istenilen yerden 2 dakikada halledilebilecek bir duruma geldiğini aktaran Bakan Kirişci, şunları kaydetti:
"Bu belgeyi alalım dediğimizde 100 liralık bir harcamamız olsa, 800 bin kişi 80 milyon lirayı şu an cebine koydu, egzoz emisyonu yok, çevre kirliliği yok, zamanımızı iyi kullanıyoruz, bulunduğumuz yeri terk etmiyoruz, öbür taraftan da bu işle meşgul olan aralarında mühendis, veteriner olan 15 bin kamu görevlisi vardı. İlkokul mezunu birinin yapacağı işleri bunlara yaptırıyorduk sonra da 'bu mühendisler, bu veterinerler keşke bizim tarlaya gelseler, ahıra gelseler bize bildiklerini anlatsalar...' Hem belge düzenleyecek, hem de gidecek bildiklerini anlatacak, bu mümkün değildi, ama şimdi bu 15 bin çalışanımız sektörün ihtiyacı olan know how'u bilgiyi, yol göstericiliği gerçekleştirecek."
Tarımda dijitalleşmeyi önemsediklerine işaret eden Kirişci, yılın sonunda "Tarım Cebimde" uygulamasını da hayata geçireceklerini duyurdu.