Haber/Feyzanur KAYA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile birlikte finansal istikrarı desteklemek amacıyla, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödemekte güçlük çekenler için 60 aya kadar vade imkanı sunduğunu 26 Eylül’de duyurdu. Bu uygulamanın ardından Halkbank, VakıfBank ve Ziraat Bankası, bir ay içerisinde 32 bin 599 kişinin toplam 4 milyar 433 milyon 966 bin liralık borcunu 60 ay vadeye yayarak yapılandırdı.
28 Ekim itibarıyla, hem bireysel kredi kartları hem de ihtiyaç kredileri için yapılandırma yapılan kişi sayısı 32 bin 599’a ulaştı. TCMB’nin uygulamasına göre, bireysel kredi kartlarındaki yapılandırma işlemlerinde azami faiz oranı referans oran olan yüzde 3,11’i geçmeyecek. İhtiyaç kredilerinde ise anapara ve faiz ödemelerinde 30 günü aşan gecikmelerde, ilave kredi olmaksızın borçlar 60 aya kadar yapılandırılabilecek.
Bu yapılandırma kapsamında, borçluların başvuru yapması için 1 yıllık süre tanınırken, her aya düşen taksit tutarı ilgili ayın asgari ödeme tutarına dahil edilecek. Yapılandırılan kredi kartı borcunun en az yarısı ödenmedikçe, ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacak.
1 Kasım’da yürürlüğe giren faiz oranlarına göre, Türk lirası kredi kartı işlemlerinde dönem borcu 25 bin liranın altında olan kart sahipleri için azami akdi faiz oranı yüzde 3,5, gecikme faizi ise yüzde 3,8 olarak belirlendi. Dönem borcu 25 bin ile 150 bin lira arasında olanlar için bu oranlar sırasıyla yüzde 4,25 ve yüzde 4,55, 150 bin lira üzerindeki borçlar için ise yüzde 4,75 ve yüzde 5,05 olarak uygulanacak. Kurumsal kredi kartlarında da 150 bin liranın üzerindeki dönem borçları için aynı oranlar geçerli olacak.
Kamu bankaları Halkbank, VakıfBank ve Ziraat Bankası’ndan edinilen bilgiye göre, 28 Ekim itibarıyla 32 bin 599 kişi kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını yeniden yapılandırdı. Yoğun ilgi gören uygulama kapsamında, toplamda 4 milyar 433 milyon 966 bin liralık borç, 60 aya kadar vadelendirilmiş durumda.