Haber/Feyzanur KAYA 

Millî Eğitim Bakanlığı, mevsimlik tarım işçileri ve göçer ailelerin çocuklarının eğitime erişimini artırmak için 81 ilde kapsamlı bir eylem planını hayata geçiriyor. Öğrencilerin e-Okul sistemi üzerinden takibinden barınma imkanlarının artırılmasına, ailelere yönelik bilgilendirme faaliyetlerinden mobil okul uygulamalarına, öğretmen görevlendirmelerinden telafi eğitimlerinin genişletilmesine kadar bir dizi yeni önlem devreye alındı.

Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlık Genelgeleriyle Yol Haritası Belirlendi

2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ve 2024/52 sayılı Millî Eğitim Bakanlığı Genelgesi kapsamında, mevsimlik tarım işçileri ve yarı göçer ailelerin çocuklarının eğitime erişimini sağlamak için 81 il düzeyinde eylem planları hazırlandı. 27 Nisan 2024 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile mevsimlik tarım işçilerinin yaşam koşullarını iyileştirmek amacıyla alınan tedbirler, Millî Eğitim Bakanlığı’nın 6 Ağustos 2024’te yayımladığı genelgeyle eğitime erişim odaklı adımlarla güçlendirildi.

Tohum Gen Bankaları Tarımın Geleceğini Koruyor! Tohum Gen Bankaları Tarımın Geleceğini Koruyor!

Eylem Planları ve Örnek Kılavuzlar Hazırlandı

Mevsimlik tarım göçünün yoğun yaşandığı illerin millî eğitim müdürlüklerinin katılımıyla düzenlenen “Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı” sonucunda, Bakanlık tarafından genelgeye uygun örnek eylem planlarını içeren bir kılavuz hazırlandı. İl ve ilçe müdürlüklerinin bu rehber doğrultusunda hazırladığı eylem planları, çocukların eğitime erişiminde izlenecek çalışmalara temel oluşturdu.

Göç Alan ve Göç Veren İllerde Özel Çalışmalar

Göç veren illerde, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin kesintisiz eğitim alabilmesi için pansiyonlarda barınma hizmetleri sunulurken, ailelere eğitim olanakları hakkında bilgilendirme yapılıyor. Göç alan illerde ise öğrencilerin aileleriyle birlikte yerleştikleri bölgelerde eğitim olanaklarına erişimlerinin sağlanması amacıyla kapsamlı izleme çalışmaları yürütülüyor.

Alternatif Eğitim Modelleri Uygulanıyor

Mobil okul uygulamaları, Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamındaki sosyal etkinlik alanlarının derslik olarak kullanılması, bu alanlara öğretmen görevlendirilmesi gibi alternatif modeller, okul öncesinden itibaren her kademede eğitimin kesintisiz sürdürülmesini hedefliyor.

Kurumlar Arası Koordinasyon Güçlendirildi

Mevsimlik tarım işçisi çocuklarının tespiti ve eğitime erişimlerinin izlenmesi için kamu kurumlarıyla koordinasyonu artıran bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda belirlenen sorumluluklar ve alınan kararlar, mevcut uygulamaların daha etkin hale getirilmesi için ilgili kurumlara sunuldu.

2025’te Yeni Önlemler Geliyor

Bakanlık, 2025 yılı itibarıyla e-Okul sistemine eklenecek özel bir alan ile öğrencilerin göç hareketlerini daha etkin takip edecek. Telafi eğitimlerinin genişletilmesi, geçici derslik sayısının artırılması, yaz okullarının düzenlenmesi ve bilgilendirici içeriklerin hazırlanması gibi çalışmalar da yeni yılda hayata geçirilecek.

Millî Eğitim Bakanlığı, çocukların eğitime erişimini artırmayı hedefleyen bu çalışmalarla eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.