Tarım Ürünlerinde Üretici Fiyatları Ekim Ayında Yükselişte. En büyük artış turunçgillerde.
FAO’ya göre, 2024’te küresel gıda ithalat faturası yüzde 2,2 artışla 2 trilyon doları aşacak. Özellikle kakao, kahve ve çay ithalat harcamalarının yüzde 22,9 artması bekleniyor. Fiyat artışlarına hava koşulları ve lojistik sorunlar neden oluyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kırsal kalkınmanın sürdürülebilir tarım için önemini vurguladı: ‘Kent ve kır arasındaki farkı kapatarak üretimi artırmayı hedefliyoruz. Kadın ve genç girişimciler için teşvikler emrinizde, yeter ki üretin.’
TÜİK verilerine göre, Eylül 2024’te toplanan inek sütü miktarı yüzde 14,9 artarken, tavuk eti üretimi yüzde 11,8, hindi eti üretimi ise yüzde 16,7 yükseldi. Ocak-Eylül döneminde süt ürünleri ve kümes hayvancılığı üretiminde genel artış kaydedildi.
Kış ayları, soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonlara yakalanma riskinin arttığı dönemlerdir. Bu hastalıklarla savaşmak ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı beslenme büyük önem taşır.
Son iki haftada yumurta fiyatlarına arka arkaya gelen zamlarla birlikte toplam artış oranı yüzde 30’u buldu. Zamların ardından yumurtanın adet fiyatı 8-9 lira arasında değişirken, koli fiyatı ise 200 liradan 260 liraya çıktı.
Sosyal medyada hızla yayılan ve marketlerde yüksek fiyatlarla satılan Dubai çikolatası, Prof. Dr. Canan Karatay’ın eleştirilerinin hedefi oldu. Sağlıklı yaşam konusundaki çarpıcı çıkışlarıyla tanınan Karatay, bir televizyon programında Dubai çikolatasının zararlarına dikkat çekerek, “Bu bir zehir” ifadesini kullandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 yılında uygulanacak asgari ücret için ortak bir zeminde uzlaşma temennisinde bulundu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, iklim değişikliğinin tarıma etkilerini değerlendirdi.
Kulu’da 800 dekarlık atıl arazide kuraklığa dayanıklı yerli buğday ekimi yapıldı.