Haber/Feyzanur Kaya

İklim değişikliği, dünya genelinde sıcaklık artışı ve yağış rejiminde değişiklikler gibi etkilerle tarımsal üretimi doğrudan etkiliyor. TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında, iklim değişikliğinin tarım sektöründe neden olduğu sorunlara dikkat çekti. Bayraktar, “İklim değişikliği nedeniyle doğal afetlerde artış, kalite ve verim düşüklüğü, maliyet artışları gibi sonuçlarla karşılaşıyoruz. Bu süreç en çok tarım sektörünü etkiliyor, su ve sağlıklı gıdaya ulaşımı zorlaştırıyor” dedi.

İklim Değişikliği Su Kaynaklarını Olumsuz Etkiliyor

Bayraktar, iklim değişikliğinin su döngüsüne büyük zarar verdiğini belirterek, 2025 yılı itibarıyla dünya genelinde 3 milyardan fazla insanın su kıtlığıyla karşı karşıya kalacağını hatırlattı. Türkiye’de yılda kullanılabilir su miktarının 112 milyar metreküp olduğunu belirten Bayraktar, bunun yüzde 77’sinin tarım sektöründe kullanıldığını söyledi. Ülkede kişi başına düşen su miktarının her yıl azalmasıyla Türkiye’nin “su stresi” altında olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Eğer sürdürülebilir su yönetimini sağlayamazsak, gelecekte ciddi bir su krizi ile karşı karşıya kalacağız” diye konuştu.

Sulama Altyapısı Yenilenmeli, Modern Sulama Teşvik Edilmeli

Türkiye’de sulanabilir arazilerin yalnızca yüzde 68’inin sulamaya açıldığını belirten Bayraktar, mevcut sulama kanallarının eskidiğini ve önemli bir kısmının açık sistem olduğunu dile getirdi. Bu durumun sulama verimliliğini düşürdüğünü ifade eden Bayraktar, sulama kanallarının yenilenmesi ve kapalı sisteme geçilmesi gerektiğini söyledi. Vahşi sulama yöntemlerinin hem su kaybına hem de toprak tuzlanmasına yol açtığını belirten Bayraktar, üreticilerin daha bilinçli su kullanımı için eğitilmesi gerektiğini ifade etti. Modern sulama sistemlerine geçişin maliyetinin yüksek olduğunu belirten Bayraktar, çiftçilerin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kuraklık Tarımı Vuruyor: “Birçok Çiftçi Hububat Ekimi Yapamadı”

Küresel iklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde kuraklık olaylarının sıklaştığını belirten Bayraktar, kuraklığın geniş alanlarda ekonomik, çevresel ve sosyal etkiler yarattığını söyledi. Türkiye’nin yarı kurak bir iklim kuşağında bulunduğunu ifade eden Bayraktar, kuraklık nedeniyle tarımsal üretimin her geçen yıl daha fazla risk altına girdiğini vurguladı. Bayraktar, “Bu yıl kuraklık yüzünden birçok çiftçimiz hububat ekimi yapamadı. Yağışların yetersizliği nedeniyle buğday ve arpa gibi ürünlerde ekim dönemi bir aya kadar ertelendi” dedi.

Ekim Ayında Yağışlar Azaldı, Üretim Gecikti

Bayraktar, Türkiye genelinde ekim ayı yağışlarının son yıllarda sürekli normalin altında kaldığını ve bu yıl da ekim ayında yağışların geçen yıla göre yüzde 27 oranında azaldığını belirtti. Bayraktar, “Yağış eksikliği nedeniyle hububat ekimleri, bölgelere göre değişmekle birlikte 20 gün ila bir ay gecikti” diye konuştu. Özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yağışların son 40 yılın en düşük seviyesine inmesiyle çiftçiler ciddi sıkıntılar yaşadı.

Tarımda Kuraklık Sorununa Çözüm Aranıyor

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün verilerine göre, dünya yüzeyinin yüzde 35’inin kurak ve yarı kurak bölgelerden oluştuğunu belirten Bayraktar, tarımsal üretimde suyun vazgeçilmez olduğunu ifade etti. Bayraktar, su kaynaklarının kıt olduğu kurak ve yarı kurak alanlarda kuru tarım metodunun yaygınlaştırılması ya da sulama faaliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

Hangi İlin Çiftçisi Daha Çok Borçlu? Hangi İlin Çiftçisi Daha Çok Borçlu?

Tarım arazilerinin yüzde 28,5’inde üretilen ve stratejik öneme sahip olan buğdayın çoğunlukla kuru tarım alanlarında yetiştirildiğini belirten Bayraktar, artan dünya nüfusuyla birlikte tarımsal üretimde verimliliğin önem kazandığını ifade etti. Bayraktar, “Ülkemizde de modern üretim teknikleri ve su yönetimi stratejilerinin tarımsal sürdürülebilirliği sağlamada öncelikli olması gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi