Osmanlı İmparatorluğu’nun saray mutfağı, imparatorluğun mutfak merkezi halindeydi. Baklava ile ilgili de en eski tarif, Fatih Sultan Mehmet zamanında Topkapı Sarayı mutfak defterlerinde bulunmaktadır. Defterde ki yazıya göre baklava 1473 yılında sarayda pişirilmiştir.
Baklava ilk olarak, saray hanedanı ve soyluların yemesi için yapılan ve yapımı büyük bir ustalık gerektiren bir tatlıydı. Daha sonra bu tarif imparatorluğun dört bir yanına dağıldı.
19.yüzyıla kadar baklava bir lüks olarak düşünülür sadece zengin kimseler tarafından yenilebilirdi. Orta halli kimseler sadece özel günlerde evlerinde baklava yapıp yiyebilirlerdi. Dini günlerde ve düğünlerde yapılıp ikram edilen baklava ilerleyen yıllarda bayramların ve törenlerin simgesi haline geldi. Bugün ülkemizde özellikle Ramazan Bayramı’nda sıkça yapılan en önemli tatlı baklavadır.
Baklava Nasıl Yapılır?
Geçmişte baklavanın yapımını en usta kişiler üstlenmiş olsa da bugün hemen hemen her mutfakta özel günlerde baklava yapılmaktadır. Gelin baklava nasıl yapılır hep birlikte inceleyelim:
Baklavanın yufkası için gerekenler, 5 su bardağı un,3 adet yumurta, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı Ayçiçek yağı, 1 paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı sirke ve 1/2 çay kaşığı tuz gereklidir.
Yufkaları açmak ve ara katları için, 1,5 su bardağı mısır nişastası, 250 gram eritilmiş tereyağı ve3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi veya fıstık gerekir.
Şerbeti için gerekenler, 3.5 su bardağı toz şeker, 3.5 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu hazır edilmelidir.
Hamuru yapmak için, Bir yoğurma kabına sıvı malzemeleri ekleyin, hafifçe karıştırın ve 1+1/2 su bardağı un ve kabartma tozunu ekleyip hamuru yoğurun. Gerekirse daha fazla un ekleyin.
Şerbeti için, Orta boy bir tencereye su ve şekeri ekleyip karıştırarak kaynatın. Orta ateşte yaklaşık 10-15 dakika şerbetin son damlaları ağırlaşana kadar kaynatmaya devam edin. Limon suyunu ekleyin 1 dakika daha kaynatın ve soğuması için kapatın.
Yufka Katmanlarının Şekillendirilmesi için, hamuru bir kütüğe çevirin. Ortadan ikiye kesin ve her parçayı 10 küçük parçaya bölün ve top haline getirin. Bol miktarda buğday nişastası serpin ve üzerini kapatın. Hamurun diğer yarısı için adımları tekrarlayın. 20 dakika dinlenmeye bırakın.
İlk hamurdan başlayarak oklava ile nişasta kullanarak tatlı tabağı büyüklüğünde açın. Hamurun üzerini bolca nişasta ile kaplayın ve diğer 9 parçayı da yuvarlamaya devam edin. Her parçayı üst üste dizdikten sonra merdane ile açabildiğiniz kadar büyük açın. En azından tavanızdan daha büyük olmalıdır. Dikdörtgen bir tepsi kullanacaksanız, hamuru buna göre yuvarlayın. İlk yufkayı tepsinize sığacak şekilde kesin. Dibe birkaç eşit katman yerleştirin. Ardından kalan parçaları üzerine yerleştirin. Eğer yufkaları ayırabilirseniz, yapraklar arasına daha fazla hava vererek daha iyi katmanlar elde edebilirsiniz. Antep fıstığını ortasına eşit şekilde koyunBaklava pişerken soğumuşsa şerbeti ısıtın. Ilık şerbeti sıcak baklavanın üzerine dökün. 1-2 saat dinlenmeye bırakın. Üzerine toz antep fıstığı serpip çay veya kahve ile servis yapın.