CHP Niğde Milletvekili, kasaba ve köy gezisinde patates üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. “Depodaki patateste durum vahim. Acil çözüm şart” diyen Gürer, patatesin çiftçinin canını yaktığını belirtti. “Maliyetlerin yarısına ürünü satamıyoruz,” diyen üreticiler, patatesin çürümemesi için devletin acilen müdahale etmesini talep etti.
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Çiftlik ilçesinin Bozköy, Azatlı ve Yeşilgölcük kasabalarını ziyaret ederek patates üreticilerinin yaşadığı zorlukları yerinde inceledi. Gürer, patatesin depolarda çürümeye yüz tuttuğuna dikkat çekerek, “Durum çok vahim, binlerce ton patates çürümeden kamu alıma bir an önce başlamalıdır” dedi.
Niğde’nin patates üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer aldığını ve bölge halkının geçim kaynağının büyük ölçüde patates olduğunu vurgulayan Gürer, “Eğer bu patatesler kısa sürede satılmazsa, depolarda çöp olacak” diyerek, Tarım Bakanı’na çağrıda bulundu. “Sayın Bakan, bu patateslerin hali ne olacak?” dedi.
“TÜCCAR GELMEDİ, PATATES DEPOLARDA KALDI”
Bu yıl Niğde bölgesinde 1 milyon ton patates üretildiğini belirten Gürer, patatesin üreticinin maliyetini karşılamadığına ve tüccarın gelmemesi nedeniyle çiftçilerin depolamak zorunda kaldığını ifade etti. Gürer, “Bu yıl üreticilerin depolarında kalan patatesler çürümemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) veya Tarım Kredi Kooperatifi’nin alıma girmesi gerekir” dedi.
ÜRETİCİNİN FERYADI: “BORCUMUZ KATLANIYOR”
Patates üreticisi Hanifi Ceyhan, borç yükünün altında ezildiğini ve satamadığı patates nedeniyle maliyetini karşılayamadığını söyledi. Ceyhan, “Bu yıl patatesin maliyeti bana 7-8 lira. Bankaya 2 milyon borcum var ve ne yazık ki bu borcu ödeyemedim. Patatesi 1 liraya satmak zorunda kaldım” dedi. Bir başka üretici olan Ercan Aslan ise zarar etmeyi göze alarak patatesi düşük fiyatla satmaya razı olduğunu belirtti: “6 liraya mal ettiğimiz patatesi şu anda 3 liradan satmaya razıyım. Devlet alsa da zararımızı biraz olsun çıkaralım” dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARINDAN ÇAĞRI: “ÇİFTÇİ ÇOK ZOR DURUMDA”
Çiftlik Belediye Başkanı Arif Çakıl, bölgedeki tüm çiftçilerin depolarında patates bulunduğunu ve borçlarını kapatmak için satış yapmaya çalıştığını belirtti. Çakıl, “Patates, bizim tek geçim kaynağımız. Şu an çiftçiler çok zor durumda. Depolarda patates çürümeye başlamak üzere, devletin bir an önce müdahale etmesi gerekiyor” dedi. Azatlı Belediye Başkanı Mehmet Akpınar ise patates üreticilerinin durumunun içler acısı olduğunu ve çiftçilerin bu duruma üzülerek yaşamaya çalıştığını söyledi.
“PATATES BÜYÜK ŞEHİRLERDE 20 LİRA AMA ÜRETİCİ 3 LİRAYA RAZI”
Gürer, büyük şehirlerde patatesin kilosunun 20-25 liraya satıldığına dikkat çekerek, “Üreticimiz kârından vazgeçmiş durumda. Yarı fiyatına patatesini satmaya razı. Hükümetin bu durumu duyması gerekiyor” dedi. İl Genel Meclis Üyesi Levent Öcal ise, 2022 yılında yaşanan benzer sorunun tekrar yaşandığını belirterek, “Devletin, patatesi alarak çiftçiye destek olması gerekiyor” dedi.
ÇİFTÇİNİN UMUDU DEVLETİN DESTEĞİNDE
Çiftlik İlçe Başkanı Mevlüt Temur ise patatesin hava şartlarından dolayı hızla bozulduğunu belirterek, “Şu an patatesin dayanıklılığı 45-50 gün, 2 ayı geçmez. Bu süreçte patateslerin bozulmaması için devletin alım yapması gerek” dedi.
“SAYIN BAKAN, BU PATATESİN HALİ NE OLACAK?”
Gürer, patateslerin çürümemesi için devletin acilen alım yapması gerektiğine dikkat çekerek, “Eğer patatesler depolarda çürürse, hem çevre kirliliği olacak hem de ekonomik kayıplar yaşanacak. Bu durum çevre felaketine yol açabilir. Sayın Bakan, bu patateslerin hali ne olacak?” diyerek iktidara çağrıda bulundu. Gürer, milli servet olan patatesin değerini bulması için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.