Gıda

Kırmızı Ette Üretim Seferberliği!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kuş gribi vakalarına karşı hızlı önlem alındığını belirtirken, et ithalatını azaltmak için üretim artışına yönelik yol haritalarını uyguladıklarını söyledi.

Abone Ol

Haber/Feyzanur Kaya 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yumaklı, et ithalatı ve kuş gribi konularında önemli açıklamalarda bulundu.

“Kuş Gribi Sorunu Tüm Dünyada Yaşanıyor”

Kuş gribi vakalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Yumaklı, Türkiye’nin bu konuda deneyimli ve disiplinli bir sektöre sahip olduğunu belirterek, “Bütün dünyada kuş gribi sorunu var. Ancak biz bu tür durumlarda çok hızlı hareket ediyoruz. Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ne bildirimde bulunmak zorundayız ve gerekenleri de yapıyoruz. Konya, Eskişehir, Afyon’daki vakaları bildirdik. Korkulacak bir durum söz konusu değil. Karantinaya aldığımız bölgelerde dezenfeksiyon çalışmalarımızı tamamladıktan sonra hızla üretime tekrar başlıyoruz. Vatandaşlarımızın alışveriş yaparken endişelenmesine gerek yok. Görevimiz, sağlıklı ve güvenilir ürünlerin Türkiye genelinde tüketilmesini sağlamak” dedi.

“Et Üretimi İçin Yol Haritamız Hazır”

Et ithalatına yönelik sorulara da yanıt veren Yumaklı, üretimi artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Üretimi artırma yönünde bir yol haritamız var ve bunu titizlikle uyguluyoruz. Anaç hayvan sayısını artırarak üretime kazandırmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda TİGEM ve ESK işbirliğiyle anaç hayvanların ülkemize getirilmesine başladık. Hayvan hastalıklarıyla mücadele ve verimli üretim konularında çeşitli modeller geliştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Et Fiyatlarına Spekülasyonlara İzin Vermeyeceğiz”

Et fiyatlarına ilişkin spekülasyonlara da değinen Yumaklı, “Sene sonu şu fiyata çıkacak diye bazı kesimler spekülasyon yapıyor. Amaçları belli; söylenti üzerinden fiyat artışı sağlamak. Bu tür alışkanlıklardan vazgeçmeleri gerekiyor. Ticaret Bakanlığımızla birlikte piyasayı yakından takip ediyoruz. Buradaki amacımız, ne tüketicinin fahiş fiyatla mağdur olması ne de üreticinin zarar etmesi. Suni fiyat artışlarına karşı müdahaleden çekinmeyeceğiz. TİGEM’deki büyükbaş hayvan varlığını 2025 yılına kadar 70 bine çıkarmayı planlıyoruz. Ayrıca coğrafi konumumuz sayesinde üretim fazlasını ihraç etme potansiyelimiz de bulunuyor” dedi.

Sokak Köpekleri Yönetmeliği Yolda

Sokak köpeklerine yönelik düzenlemeye ilişkin son durumu da paylaşan Bakan Yumaklı, “Yönetmelik şu anda yayınlanma sürecinde. Yeni yıla kalmadan yürürlüğe gireceğini düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }