Gıda

Güldal: Yeni Sezondan Umutluyuz…

Abone Ol

Her  yıl 10 Şubat günü “Dünya Bakliyat Günü” olarak kutlanıyor. Dünya Bakliyat Günü nedeni ile Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal bir mesaj yayınladı.

Genel Müdür Güldal:  2020 yılında başlayan salgın hastalık ve 2021 yılında yaşanılan tarımsal kuraklığın bakliyat üretimini etkilediğini, ancak 2022’de yağışlı geçen günlerin yeni sezon için umut verdiğini bildirdi.

Genel Müdür Güldal Açıklamasında şunları kaydetti:

 “Ülkemizde tarla bitkileri ekim alanları içinde hububattan sonra ikinci sırada bulunan bakliyatlar, dünyada 2 milyardan fazla insanın beslenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Ülkemizin gen merkezi konumunda olduğu baklagiller; istihdama olan katkısı, ihracat potansiyeli, ekim nöbetine kolayca girebilmesi, nadas alanlarının azaltılmasında etkili olması, besin değeri yönünden ise zengin olması nedenleriyle üretim ve tüketimde önemli bir ürün grubudur.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 1941 yılından 1994 yılına kadar zaman zaman bakliyat alımlarında (mercimek, nohut ve kuru fasulye) görevlendirilmiştir.

TMO, 2018 yılından itibaren piyasada etkin şekilde yer alıyor

2018 yılında ise ülkemizde nohut ve yeşil mercimek üretiminde bir önceki seneye oranla ciddi bir artış yaşanması üzerine 24 Ekim 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 192 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Kurumumuz 25 yıl aradan sonra tekrar bakliyat alımı ile görevlendirilmiştir. Bu karar ile Kurumumuz ana faaliyet alanına hububat ve haşhaşın yanı sıra bakliyat da eklenmiştir.

Faaliyet alanındaki ürünlerde piyasa istikrarını tesis eden TMO, bakliyatta da etkin görev alarak üreticilerimizin korunması amacıyla hasattan önce alım fiyatlarını açıklamaktadır. Üreticilerimizden aldığı bakliyatları ise piyasa durumuna göre toptan veya perakende şekilde halkımızın hizmetine sunmaktadır.

Bakanlığımız bakliyat politikaları ve TMO’nun 2018 yılından itibaren bakliyata alım garantisi vermesi sayesinde nohut ve yeşil mercimek üretimimiz rekor seviyelere çıkmıştır.

2018 ve 2019 yıllarında nohut ekim alanlarımız %32, yeşil mercimek ekim alanlarımız %72 artmış; üretimimiz ise 2019 yılında 2017 yılına göre nohutta %34 artışla 630 bin tona, yeşil mercimekte %45 artışla 44 bin tona yükselmiştir. 2020 yılında başlayan salgın hastalık ve 2021 yılında yaşanılan tarımsal kuraklık bakliyat üretimimizi de etkilemiştir. Ancak 2022 yılı iklimsel koşullar açısından önceki iki yıla oranla son derece iyi noktadadır. Meteorolojik verilere baktığımızda yağış oranları geçen yıla göre %70 artış kaydetmiştir. Yağışlı geçen bugünler bizleri yeni sezon için daha umutlu hâle getirmektedir.”

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }