AK Parti’de büyük kongre süreci devam ederken, hem Kabine’de hem de parti yönetiminde önemli değişiklikler gündeme geliyor. Ankara, İzmir ve İstanbul il kongrelerinin tamamlanmasının ardından gözler, 23 Şubat’ta gerçekleştirilecek 8. Olağan Büyük Kongre’ye çevrildi.

Kongre öncesinde, Külliye, AK Parti Genel Merkezi ve bakanlıklarda yapılacak olası değişikliklere ilişkin iddialar artarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Asya turu dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalar dikkat çekti. Erdoğan, partide ve yönetimde yenilenme mesajı verirken, dinamik bir yapının oluşturulacağını vurguladı.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde yapılacak ilk değişikliklerden biri, bakan yardımcılarının sayısına ilişkin olacak. Odatv’nin haberine göre, halen her bakanlıkta 4 olan bakan yardımcısı sayısının bire düşürülmesi ve 2018 öncesinde uygulanan müsteşarlık modeline geri dönülmesi planlanıyor.

Gürer’den Uyarı: Tarımda Yetersiz Destek Krizi Derinleştiriyor Gürer’den Uyarı: Tarımda Yetersiz Destek Krizi Derinleştiriyor

Bu kararın alınmasında, bakan yardımcıları arasındaki yetki karmaşası ve uyumsuzlukların etkili olduğu ifade ediliyor. 2018 yılında hayata geçirilen çoklu bakan yardımcılığı modeli, zaman içinde eleştirilere konu olmuştu. Özellikle bakan yardımcılarının birbirleriyle rekabet içinde olması, birbirlerinin açığını takip etmeleri ve kulis bilgilerini sızdırmaları gibi durumlar, yönetimde aksamalara neden oldu. Bu sorunların artmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sistemi yeniden gözden geçirme kararı aldığı belirtiliyor.

Yeni Model: Müsteşarlık Geri Dönüyor

Mevcut durumda, 17 bakanlığın her birinde 4’er bakan yardımcısı bulunuyor. Yeni düzenleme ile bu sayı bire düşürülecek ve müsteşarlık sistemi tekrar devreye alınacak. 2011 yılında uygulamaya konan sistemde olduğu gibi, bakan yardımcıları yalnızca bir kişiyle sınırlandırılacak ve müsteşar-müsteşar yardımcısı modeli tekrar devreye girecek.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi öncesinde, bakanlıklarda en kritik pozisyonlardan biri olan müsteşarlık makamı, bakanların karar alma süreçlerinde önemli bir rol oynuyordu. Ancak müsteşarların bakan tarafından değil, farklı makamlar tarafından atanması, bazı uyumsuzluklara yol açtığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

AK Parti, bu sorunu çözmek amacıyla 2011 yılında bakan yardımcılığı modelini devreye almış ve müsteşarlar ile bakan yardımcılarının birlikte çalışmasını sağlamıştı. Ancak 2018’de yapılan düzenlemeyle müsteşarlık tamamen kaldırılmış, bakan yardımcısı sayısı ise artırılmıştı. Gelinen noktada, mevcut sistemin verimli çalışmadığı değerlendirilerek, yeniden tek bakan yardımcısı ve müsteşar modeline dönülmesi planlanıyor.

23 Şubat’taki kongre öncesinde, bu değişikliklerin nasıl şekilleneceği ve kabinedeki olası revizyonlarla birlikte hangi isimlerin öne çıkacağı merakla bekleniyor.