Son zamanlarda altını çizdiğimiz en önemli konulardan bir tanesi de süt üreticilerinin girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle yaşadığı zorluklardı…  Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte süt miktarı yılın en yüksel seviyesine çıkar… Lakin durum bu sene alışılmışın dışına çıktı…

Enflasyonun yükselmesi ile kış ayını zorluklarla geçiren süt üreticileri çözüm arayışına başlamış yetkililerden gelecek umut ışığını beklemişti! Ancak gelinen noktada yem fiyatlarının hızla yükselmesi damızlık analar için kesimhane yolunu açtı…

Hayvancılığın geldiği son durumda, alınamayan yem, kesilen damızlık analar, azalan süt, yükselen süt fiyatları, mağdur üretici… Tarım ve Hayvancılık ülkesinde geldiğimiz bu durum içler açısı… Tabiri caizse gelinen duruma içimiz kan ağlıyor, ineklerden ise süt yerine kan damlıyor!

2022 yılında az da olsa süt bulabildik… Peki ya gelecek senelerde durum nasıl olacak?

Tüm canlıların en önemli besin kaynağı değilmiydi süt!

Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin,  süt fiyatlarını, süt üreticilerinin son durumunu değerlendirdi.

Keskin şu açıklamaları yaptı;

"Süt fiyatları ile ilgili verdiğimiz haklı mücadelemizden yılmayacağız, 7,50 + 20 kuruş desteklemelerin yetersiz olduğunu söylemiştik.

Hazine ve Maliye Bakanlığı enflasyon olarak bakıyor, biz burada mücadelemize devam edeceğiz, tarım bakanlığında, bakan yardımcımız ile görüştüm.

Çözüm için farklı alternatifler sunduk… Düzenlemelerin olacağını düşünüyorum. Zam olması şart değil ancak, fiyatların ya da desteklemelerin maliyetleri karşılamasını bekliyoruz.  Üreticinin mağduriyetinin giderileceği bir çözüm bekliyoruz.  Karar verme tarafında değiliz biz sorunları çözüm noktasında devlete yardımcı olma noktasındayız.  İlla zam olsun diye direnmiyoruz… Biz süt üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz…

Maliyetler oldukça yüksek sütün olması gereken rakamlar 9 TL ve üzeri… Süt fiyatlarına zam yapıldığında yeme zam yapılmıyor. Biz acilen süt üreticilerinin mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyoruz.”dedi.