Gıda

Çiğ Süt Üretim Maliyeti Düştü: İşte Ayrıntılar!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), haziran ayına ilişkin soğutulmuş çiğ süt üretim maliyetini açıkladı. TÜSEDAD verilerine göre çiğ sütün üretim maliyeti haziran ayında yüzde 2,8 düşüş kaydetti.

Abone Ol

Bloomberg HT’den İrfan Donat’ın aktardığına göre TÜSEDAD, her ay piyasada oluşan gerçek üretim girdi fiyatlarını dikkate alarak hazırladığı soğutulmuş bir litre çiğ süt üretim maliyetini Haziran ayı için 17,22 TL olarak açıkladı.

Böylece, mayıs ayında 17,71 TL olarak açıklanan fiyata göre, Haziran'da aylık bazda çiğ sütün üretim maliyeti yüzde 2,8 gerilemiş oldu.

Hasat nedeniyle hasıl otu ve arpa fiyatlarında yaşanan düşüşün maliyetlerde olumlu etki yarattığı ifade edilirken, canlı hayvan satış fiyatlarında da sınırlı bir yükseliş olduğuna dikkat çekildi.

TÜSEDAD çiğ sütün tavsiye satış fiyatına yönelik ise şu açıklamada bulundu:

"Kırsalda üretim yapan çiftçilerimizin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, ülkenin geleceği için vazgeçilemez bir öneme sahiptir. Sürdürülebilir gıda tedariki, kırsaldan kente göçün durması ve kırsalda işgücü bulunabilirliği diğer sanayiler için dünyada rekabetçi olunması bakımından stratejik bir konudur. Sektörü dengede tutacak ve hem et hem de çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlayacak olan 1 litre soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının; derneğimiz tarafından her ay hesaplanan maliyet üzerine konacak ortalama yüzde 20 kâr ile 20,66 TL/litre olarak açıklanması önerilmektedir."

Hatırlanacağı üzere, Ulusal Süt Konseyi'nin (USK) soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere litre başına 14 lira 65 kuruş olarak açıklanmıştı.

TÜSEDAD, maliyet hesaplamasına dair ise şu detayları paylaşmıştı:

"Derneğimiz maliyet komisyonu; 100 baş sağmal kapasitesine sahip bir işletmeyi baz alıp, günde ortalama 28 litre süt veren sağmallardan oluşan, işletmede doğan erkek buzağıları 4 günlükken satan ve yılda yüzde 20 reforme ineği sürüden çıkartıp bunların yerine de her yıl doğan tüm dişileri besleyerek yetiştirdiği gebe düvelerinin de yıllık sürü yenileme ihtiyacı olan yüzde 20’sini sürüye ekleyip yine işletmede yetişmiş ihtiyaç fazlası geri kalan yüzde 10 gebe düvelerini de piyasada satan ve sağmal kapasitesini böylelikle 100 başta sabit tutan bir işletme için maliyet hesaplamaktadır.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }