Tarım

Bayraktar: Stratejik Ürün Şeker, Yerli Üretimle Korunmalı

Bayraktar, şekerpancarı üretiminin ülke ekonomisi ve istihdam üzerindeki stratejik önemine değinerek, şeker sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Abone Ol

Haber/Feyzanur KAYA

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 6 Kasım 2024 tarihinde Aksaray’da şekerpancarı hasadına katılarak sektörün önemine dair açıklamalarda bulundu. Bayraktar, şekerpancarı üretiminin ülke ekonomisi ve istihdam üzerindeki stratejik önemine değinerek, şeker sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması gerektiğini vurguladı.

“Şekerpancarı Üretimi Sosyoekonomik Bir Güç”

Bayraktar, şekerpancarı ve şeker üretiminin yüksek katma değer sağlamasının yanı sıra hayvancılık, tarım ve biyoetanol üretimine olan katkısıyla da stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin pancardan şeker üreten ülkeler arasında dünyada beşinci, Avrupa’da ise dördüncü sırada olduğunu belirten Bayraktar, şeker üretiminde ülkenin %6,6’lık bir paya sahip olduğunu aktardı. Şekerpancarı tarımının birçok bölgede sözleşmeli üretimle yapıldığını ve bu modelin tarım ile sanayi arasındaki entegrasyonu sağladığını ifade etti.

Rekor Üretim: 2023 Yılında 25 Milyon Ton Şekerpancarı Üretildi

Türkiye’de şekerpancarı üretiminin her yıl belirlenen şeker kotaları doğrultusunda yapıldığını vurgulayan Bayraktar, kota uygulaması ile kaynakların verimli kullanıldığını belirtti. Ülkenin şeker ihtiyacının %95’inin pancar şekeriyle karşılandığını, %5’inin ise nişasta bazlı şekerden sağlandığını ifade etti. Bayraktar, “2023 yılında 3,6 milyon dekarda 25 milyon 250 bin ton şekerpancarı üretildi. İlk defa 25 milyon tonu aşarak rekor bir üretim seviyesine ulaştık. Ancak 2024 yılında üretimin %8,9 oranında azalarak 23 milyon tona düşmesi bekleniyor,” şeklinde konuştu.

Çiftçi Sayısı Azalıyor, Şeker Tüketimi Artıyor

Şekerpancarı üreten çiftçi sayısında ciddi bir düşüş yaşandığını dile getiren Bayraktar, son 10 yılda bu alanda faaliyet gösteren çiftçi sayısının %19,8 oranında azalarak 99 bin 714’e düştüğünü ifade etti. Artan nüfus, turist sayısı ve ülkede yaşayan yabancıların da etkisiyle şeker talebinin giderek arttığını belirten Bayraktar, 2022’de kişi başına düşen şeker tüketiminin %9,4 artarak 33,6 kilograma ulaştığını söyledi.

“Şeker Stratejik Bir Üründür; Yerli Üretim Korunmalı”

Bayraktar, şekerin dışa bağımlı olunmaması gereken stratejik bir ürün olduğunu vurguladı. Şeker fabrikalarının teknoloji açısından güçlendirilmesi, verimliliğin artırılması ve gerekli yatırımların yapılması gerektiğini belirterek, şeker üretiminin sürdürülebilir kılınmasının önemine dikkat çekti. Bayraktar, şekerpancarı fiyatlarının hasat başlamadan önce açıklanması gerektiğini belirterek, 2024 yılında ton başına şekerpancarı alım fiyatının %28 artışla 2 bin 375 liraya çıkarılmasının üreticileri sevindirse de yeterli olmadığını ifade etti.

“Kırsalda Yaş Ortalaması Artıyor, Gençler Tarımdan Kopuyor”

Bayraktar, kırsaldaki yaş ortalamasının 58’e yükseldiğini ve gençlerin tarımdan uzaklaştığını dile getirerek, çiftçilerin sosyal güvenlik prim gün sayısında adaletin sağlanmasını ve gençlerin primlerinin devlet tarafından karşılanmasını talep etti. Açıklamasının sonunda Bayraktar, tüm üreticilere bereketli bir sezon dileyerek sözlerini noktaladı.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }