Tarım

Bayraktar: Kadın Çiftçilerin Hayat Şartları İyileştirilmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, kadınların tarımsal üretimde, beslenmede, çocuk eğitiminde, hasta ve yaşlı bakımında önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Bayraktar, Türkiye’de 933 bin 723 kadın çiftçinin Ziraat Odalarına kayıtlı olduğunu ve bu kadın çiftçilerin tarım sektöründe erkeğin en büyük destekçisi olduğunu belirtti.

Abone Ol

Haber/Feyzanur KAYA 

Kadın Çiftçilerin Sosyal Güvenlik Sorunu

TZOB verilerine göre, 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de Tarım BAĞ-KUR’lu 460 bin 260 çiftçinin yüzde 24’ünü kadınlar oluşturuyor. Ancak Bayraktar, kadın çiftçilerin yüzde 88,2’sinin Tarım BAĞ-KUR primlerini ödeyemediğini ve sosyal güvenlik sistemine dâhil olmadığını ifade etti. Gelir seviyesinin düşüklüğü nedeniyle sosyal güvenceden yoksun kalan kadınların kırsalda kalabilmesi için sosyal güvenlik desteğinin zorunlu olduğunu belirten Bayraktar, kırsaldan kente göçün en büyük sebebinin bu sosyal güvencesizlik olduğunu söyledi.

Kadın Çiftçilere Prim Desteği Şart

Bayraktar, Tarım BAĞ-KUR primlerinin ödenmesinin kadın çiftçiler için büyük bir yük olduğunu belirterek, kadın çiftçilere prim desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. 2024 yılı için aylık prim ödeme tutarlarının 6 bin 900 lira olduğunu, bu miktarın kadın çiftçilerin ödeyebileceği bir seviyede olmadığını belirten Bayraktar, bu desteğin kırsal kalkınmada önemli bir reform olacağını dile getirdi.

Kadın Çiftçiler Kırsal Kalkınmanın Anahtarı

Kadınların her dönem tarımsal üretimin içinde olduğunu ifade eden Bayraktar, kadınların kırsal kalkınmaya etkisinin artırılması için sosyal ve ekonomik statülerinin iyileştirilmesinin önemine dikkat çekti. Kadınların işgücüne katılım oranının artmasıyla ülkenin ekonomik kalkınmasına da katkı sağlayacağını belirten Bayraktar, kadın çiftçilerin sosyal imkânlara ulaşmasının ve ücretsiz internet hizmetlerinden faydalanmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Kadın Çiftçiler Tarımın Kahramanlarıdır

Bayraktar, kadınların liderlik ve değişimin temsilcileri olduğunu vurgulayarak, “Kadın çiftçiler, sadece kendi evlatlarını değil, vatanımızı da doyuran, tarımın görünmez kahramanlarıdır,” dedi. Kadın çiftçilerin güçlendirilmesiyle sosyal gelişme, sürdürülebilir kalkınma ve gıda güvenliğine olumlu katkılar sağlanacağını belirten Bayraktar, kadın çiftçilerin 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutladı.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }