Hayvancılık

Bakan Yumaklı’dan İddialı Hedef: Yerli Üretimle Et İthalatı Bitecek mi?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2025-2027 yılları arasında hayvan varlığını artırarak et ithalatını sona erdirmeyi hedeflediklerini açıkladı. Bu dönemde büyükbaş hayvan sayısını 17,7 milyona, küçükbaş hayvan sayısını 61,1 milyona çıkarmayı planladıklarını belirten Yumaklı, ülke genelinde geniş kapsamlı ıslah projeleri yürütüldüğünü, hayvan genetik kaynaklarının korunduğunu ve şap hastalığına karşı önlemlerin güçlendirildiğini vurguladı.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2025 yılı bütçe sunuş konuşmasını gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünya nüfusundaki artışa ve küresel gıda güvenliği ile su kaynaklarına yönelik tehditlere dikkat çekti. Dünyada yaşanan iklim değişiklikleri, artan nüfus ve kentleşmenin etkisiyle tarımsal kaynakların giderek azaldığını belirten Yumaklı, “Ülkeler, gıda güvenliklerini sağlamak için olağanüstü çabalar sarf ediyor,” dedi.

Gıda Üretiminde Sürdürülebilirlik Hedefi

Türkiye’nin 2050 yılında nüfusunun 100 milyona ulaşmasının beklendiğini ifade eden Yumaklı, artan nüfusun ve iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki baskısını vurguladı. Bakan Yumaklı, tarımsal üretim planlamasını 81 ildeki üretici birlikleri, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kamu kurumlarının katılımıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Yumaklı, “Stratejik ürünlerde yeterliliği artıracak ve tarıma dayalı sanayinin hammadde ihtiyacını sürdürülebilir bir şekilde karşılayacağız,” diyerek üretim planlamasının detaylarını paylaştı.

Kayıtlı Çiftçi Sayısında Artış

Çiftçilerin kayıtlı olmasını teşvik eden Yumaklı, “Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru süreç ve şartlarını kolaylaştırarak 2024 üretim yılında kayıtlı üretici sayısında yüzde 4,1, tarımsal alanda ise yüzde 5,5 artış sağladık. Hedefimiz kayıtlılık oranını yüzde 100’e çıkarmak,” dedi. Ayrıca, TÜİK ile tarım sayımı çalışmalarına başladıklarını belirten Bakan, veriye dayalı tarım politikaları geliştirdiklerini söyledi.

2025-2027 Dönemi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Hedefleri

Bitkisel üretimde 13 stratejik ürün ve yem bitkileri için planlama yaptıklarını belirten Yumaklı, 2025-2027 döneminde bu ürünlerde önemli artış hedeflediklerini açıkladı. Hububat üretiminde yıllık 39,5 milyon tona, baklagil üretiminde 1,4 milyon tona ve yağlı tohumlu bitkilerde 5,6 milyon tona ulaşmayı amaçladıklarını belirtti. Hayvancılıkta ise büyükbaş hayvan sayısını 17,7 milyona, küçükbaş hayvan sayısını 61,1 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Yumaklı, bu hedeflere ulaşarak et ithalatını ülke gündeminden çıkarmayı planladıklarını ifade etti.

Hayvancılıkta Islah Projeleri ve Genetik Kaynakların Korunması

Yumaklı, Halk Elinde Ülkesel Islah Projesi gibi hayvancılıkta kapsamlı Ar-Ge projelerine devam ettiklerini belirtti. Üstün vasıflı hayvan varlığını artırmak amacıyla yürütülen çalışmalarla, 31 ırka ait 82 bin 868 genetik materyalin gen bankalarında muhafaza edildiğini aktardı. Hayvan hastalıklarıyla mücadele için şap hastalığı aşı dozunu artırdıklarını ve Veteriner Yol Kontrol Denetim Noktaları kurduklarını açıklayan Yumaklı, “Şap hastalığı vaka sayısını yüzde 78 azalttık,” dedi.

2025 Yılı Bütçesi ve Yatırımlar

Bakan Yumaklı, 2025 yılında bağlı kuruluşlarıyla birlikte 178 milyar TL yatırım yapmayı, tarımsal destek miktarını 135 milyar TL’ye çıkarmayı ve depremden etkilenen iller için 11,5 milyar TL kaynak ayırmayı planladıklarını belirtti. Yumaklı, “Bütçemiz bir önceki yıla göre yüzde 55 artışla 438 milyar TL olacak,” diyerek konuşmasını tamamladı.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }