Gıda

Bakan Yumaklı’dan Gıdada Sıfır Tolerans Uyarısı!

Bakan Yumaklı, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı’nda yaptığı açıklamada, 1,3 milyon denetimle 1,4 milyar lira ceza kesildiğini, pestisit oranlarının %35 azaltıldığını ve gıda güvenliği için karekod uygulamasını zorunlu hale getireceklerini belirtti.”

Abone Ol

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bakanlığa bağlı Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı’nı ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Laboratuvarda et ürünlerinden zeytinyağına kadar birçok farklı gıda ürününün test edildiğini belirten Yumaklı, Türkiye genelinde 143 laboratuvar bulunduğunu ifade etti.

Gıda Güvenliği ve Şeffaflık Vurgusu

Yumaklı, 41’i kamuya, 102’si özel sektöre ait olan laboratuvarlara Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı tarafından çeşitli desteklerin sağlandığını dile getirdi. 2023 yılında 1,3 milyondan fazla gıda denetimi yapıldığını belirten Yumaklı, bu kapsamda 1,4 milyar lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. Halk sağlığını tehdit eden gıda üreticileri ve satıcılarıyla ilgili savcılıklara 610 dosya ile suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden bakan, “Amacımız ceza kesmek değil, vatandaşlarımızın güvenle tüketim yapabileceği bir ortam oluşturmak” dedi.

Bakan, şeffaflığın önemine dikkat çekerek, “Geçtiğimiz yıl başlattığımız taklit ve tağşiş uygulamasıyla denetim sonuçlarını internet sitemiz üzerinden anlık olarak paylaşmaya başladık. Vatandaşlarımızın bu konuda bize verdiği destek ve olumlu geri dönüşlerden memnuniyet duyuyoruz. En iyi gıda denetçisi vatandaşın kendisidir” dedi.

Karekod Uygulamasıyla Güvenilir Gıda

Restoran, market ve kafeterya gibi işletmelerde başlatılan karekod uygulamasına değinen Yumaklı, vatandaşların “Tarım Cebimde” uygulamasıyla denetim sonuçlarına ulaşabileceğini belirtti. “Karekod uygulamasını zorunlu hale getiriyoruz. Vatandaşlarımız bu kodlar aracılığıyla işletmelerin son denetim tarihini öğrenebilecek” diyen Yumaklı, işletmelere gereken standartları sağlamadıkları takdirde tolerans gösterilmeyeceğini vurguladı.

Pestisit ve Aflatoksin Denetimleri

Meyve, sebze ve kuruyemişlerdeki pestisit oranlarına ilişkin verileri paylaşan Yumaklı, çiftçilerin suçlanmasının doğru olmadığını ifade etti. “Son üç yılda yapılan 250 bin pestisit denetimiyle kalıntı oranını yüzde 35 azalttık. Ancak bunu yeterli görmüyor, sıfıra yaklaşmayı hedefliyoruz” diyen bakan, Türkiye’nin pestisit kullanımında Avrupa Birliği’nin altında olduğunu da ekledi.

Aflatoksin oranlarının sıkı şekilde takip edildiğini belirten Yumaklı, şu verileri paylaştı:

-Antep Fıstığı: 1.473 partiden sadece 20’si iade edildi.

-Kuru İncir: 5.600 sevkiyattan 81’i fazla aflatoksin nedeniyle iade edildi.

-Kuru Kayısı: 21 bin tondan sadece 282 tonu kükürt dioksit fazlalığı nedeniyle geri gönderildi.

Tunus’a ihraç edilen patateslerin bitki hastalıkları nedeniyle iade edildiğini açıklayan Yumaklı, “Tespiti yapılan tüm ürünler imha edilecek. Ürünler Mersin Limanı’na geldiğinde isteyen herkes imha sürecini yerinde görebilir” dedi.

Gıda Güvenliğinde Küresel Standartlar

Türkiye’nin pestisit ve aflatoksin limitlerinde uluslararası standartlara uygun güncellemeler yaptığını vurgulayan Yumaklı, RASFF (Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi) bildirim sayısının son üç yılda yüzde 54 oranında azaldığını açıkladı.

“Gıda güvenliği dinamik bir süreçtir. Tüm çalışmalarımızın amacı, vatandaşımıza sağlıklı ve güvenilir gıda sunmaktır” diyen bakan, bu alandaki çabalarının artarak devam edeceğini belirtti.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }