Genel

Bakan Uraloğlu 2024 Yılı Yatırım ve Vizyon Projelerini Açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı çerçevesinde ulaştırmadan haberleşmeye kadar yeni yatırım projelerini sıraladı.

Abone Ol

Haber: Mehmet Çatakçı

Bakan Uraloğlu, son 21 yılda Türkiye’yi bir uçtan bir uca yatırımlarla adeta şaha kaldırdıklarını belirterek, “Türkiye yüzyılında, insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla, dünyada öncü olmak” vizyonuyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ulaştırma ve haberleşme alanında, güncellenen emtia fiyatlarını dikkate aldığımızda 250 milyar dolar yatırım yaptık. 2023 yılında Bakanlığımız bünyesindeki tüm sektörlere 192 milyar 795 milyon TL yatırım ödeneği ayrılmıştır. 2024 yılında ise 348 milyar 92 milyon TL yatırım teklifi yapılmıştır” dedi.

Bakan Uraloğlu, “Önümüzdeki 3 yıllık dönemi kapsayan orta vadeli plan hedeflerimiz doğrultusunda 2024 yılında Demiryolu yatırımlarının payı yüzde 49 olacaktır. Hindistan, Doğu Asya ve Basra Körfezi üzerinden Irak’a gelecek yükleri Avrupa’ya ulaştıracak Kalkınma Yolu projesinde çalışmalar devam etmektedir. Ülkemizden geçen 2 bin 088 km demiryolu bağlantısı için 615 km yeni hat, bin 912 km karayolu koridoru içinse 320 km yeni otoyol yatırımı planladık” diye konuştu.

2028’E KADAR 3 BİN KM DEMİRYOLU HT HATTI HİZMETE GİRECEK

Bakan Uraloğlu, demiryolu yatırımlarıyla Türkiye’yi adeta ‘Demir Ağlarla’ ördüklerini kaydederek, “2009 yılında dünyada hızlı tren işletmeciliğine geçen 8. ülke olarak; 2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattımızı tamamlamayı planlıyoruz. Bu hatlar, Bandırma–Bursa–Yenişehir–Osmaneli(402 KM), Ankara-İzmir(1016 KM), Mersin-Adana-Osmaniye–Gaziantep(572 KM), Halkalı-Kapıkule(458 KM), Yerköy-Kayseri(284 KM), Karaman-Ulukışla(270 KM), Ankara-İstanbul YHT TAMAMLAMA (40 KM), Sivas-Zara HT(50 KM) oluşuyor. Lojistik sektöründe ise demiryolu kullanımını arttırmak için 439 kilometre olan mevcut iltisak hatlarımızın uzunluğunu da 2028 yılına kadar 663 kilometreye çıkaracağız” dedi.

ÜLKEYİ YÜKSEK STANDARTLI YOL AĞIYLA KUŞATTIK

Bakan Uraloğlu, “Ülkemizin dört bir yanında doğu-batı, kuzey-güney demeden ülkemizi baştan başa yüksek standartlı yol ağıyla kuşattık. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre uzunluğundaki bölünmüş yol ağımızla sadece 6 ilimiz birbirine bağlıyken, bölünmüş yol ağımızı toplamda 29 bin 283 kilometreye ulaştırarak, bölünmüş yollarla 77 ilimizin birbiri ile bağlantısını sağladık. Otoyollarımız özelinde de 2028 yılına kadar Aydın-Denizli(163 km) Kuzey Marmara Otoyolu Nakkaş-Başakşehir kesimi(45 km), Kınalı-Malkara(127 km), Çeşmeli-Kızkalesi(52 km), Ankara-Kırıkkale-Delice(120 km), Antalya-Alanya(122 km), Şanlıurfa-Ovaköy(358 km)kalkınma yolu için planlanmaktadır ve İskenderun-Hatay (Belen-Topboğazı arası)(19 km) kapsayan bin 6 kilometre daha yeni otoyol yapmayı hedefliyoruz. 

TÜRKİYE UÇUYOR

Bakan Uraloğlu, “Havayolu ulaşımı da uluslararası ekonomik iş birliklerinin tesisi ve dış ticaret faaliyetlerinin gelişmesi için gerekli olan en güvenli, en konforlu ve en hızlı ulaşım yoludur. Bu noktada Asya, Avrupa ve Afrika kıtaları arasında sadece 4 saatlik uçuş süresiyle 8 trilyon 600 milyar dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkenin merkezindeki ülkemizin bu avantajlı konumundan faydalanmak için çok önemli havacılık yatırımları gerçekleştirdik. 2002’den bu yana aktif havalimanı sayımızı 26’dan 57’ye ve terminal kapasitemizi 55 milyon yolcudan 337 milyon 450 bin yolcuya çıkarttık. Dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken, şimdi 130 ülkede 343 noktaya uçuyoruz. “Dünyada Ulaşamadığımız Hiçbir Nokta Kalmayacak” hedefiyle hareket ederek ülkemizi; dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerden birine dönüştürdük. Şu an yapımı devam Çukurova Havalimanı’nın 2024 Ocak ayı içerisinde açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

HEDEF 255 LİMAN

Bakan Uraloğlu, “Denizciliğimizin gelişmesi ve denizlerimizden sağlanan kaynakların ekonomiye kazandırılması da Bakanlığımızın önceliklerinden biri olmuştur. 2002 yılında 149 olan liman sayımızı 217’ye yükselttik. Limanlarımızda 2002 yılında 186 milyon ton olan elleçlenen yük miktarını, 2022 yılında yaklaşık 543 milyon tona çıkardık. Önümüzdeki yıllar içerisinde liman sayımızı 255’e çıkarmayı hedefliyoruz. Yap-İşlet-Devret modeliyle Haliç Yat Limanı ve Kompleksi(tersane İstanbul), Demre Yat Limanı, Rize İyidere Lojistik Limanı ve Doğu Akdeniz Lojistik limanları yapımı devam ediyor” dedi.  

2024’TE TÜRKSAT 6A UZAYDA

Bakan Uraloğlu, “Günümüzde ülkelerin sağlıklı bir iletişim altyapısına sahip olmadan küreselleşen dünyada rekabet etmesi de mümkün değildir. Bu noktada da büyük atılımlar gerçekleştirdik. 2002’de 23 milyon olan mobil abone sayısı 91 milyon seviyesine ulaştı. Neredeyse sıfır olan geniş bant abone sayısının ise bugün 93 milyonu bulduğunu görüyoruz. Bakanlık olarak hem mevcut 4.5G sistemlerine yönelik hem de 5G ve ötesi teknolojilere yönelik çalışmaların desteklenmesi ve nihai ürüne dönüşmesi konusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerli ve milli imkanlar ile geliştirerek üretimini tamamladığımız Türksat 6A uydumuzu da 2024 yılı Haziran ayında fırlatmayı hedefliyoruz. Daha önce kapsamadığımız Hindistan, Tayland, Malezya gibi uzak coğrafyalara da hizmet verme imkanına ulaşacağız” diye konuştu.

ÇEVRE DOSTU PROJELER

Bakan Uraloğlu, “Planladığımız karbon yönetim projesiyle yatırımlarımızı değere dönüştürerek alternatif kaynak oluşturmayı hedefliyoruz. Net sıfır emisyon hedefimiz kapsamında Karayolu’nda yıllık yük taşımacılığı payını azaltarak demiryolu payını artıracağız. Geçtiğimiz 21 yılda hayata geçirdiğimiz mega projeler ile yaklaşık 25 milyon ton karbondioksit emisyonunda azalıma bağlı olarak toplam 204 milyon dolar fayda sağlanmıştır. Emisyon Veri Yönetim Projesi ile havayollarından kaynaklı tüm emisyonların, uluslararası standartlara göre takibinin çevrim içi yazılım üzerinden yapılmasını sağladık. Yolcu ve çevre dostu 50 Havalimanımız, Uluslararası Havalimanları Konseyi Karbon Akreditasyonu Programı sertifikası almaya hak kazandı. Limanlarda enerji verimliliğinin arttırılmasına yönelik projemiz ile “Yeşil Liman Sertifika Programı“na  daha çevreci kurallar getirdik. Yaban hayatını korumak amacıyla otoyollara 8 tane Ekolojik köprüler inşa ettik” dedi.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }