Haber/Feyzanur Kaya 

5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklere yönelik “Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme ile sahipsiz hayvanların toplanmasından rehabilitasyonlarına, hayvan bakımevleri ve doğal yaşam alanlarının şartlarından hayvan sahiplenme kurallarına kadar pek çok konu detaylandırıldı.

“Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir” Metodu Hayata Geçiyor

 Yönetmelik kapsamında benimsenen “Yakala-Kısırlaştır-Tut/Sahiplendir” yöntemi ile belediyeler tarafından toplanan sahipsiz hayvanlar, hayvan refahı ilkeleri doğrultusunda rehabilite edilerek uygun şartlardaki doğal yaşam alanları ve hayvan bakımevlerinde barındırılacak. Bu alanlarda 6 aylıktan küçük hayvanlar ve küçük ırklar için en az 8 metrekare, büyük ırklar için ise 10 metrekarelik alan sağlanması zorunlu hale getirildi.

Kasım Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı! Kasım Ayı Enflasyon Verileri Açıklandı!

Yerel Yönetimlere Net Görevler Verildi

Yerel yönetimlerin sorumlulukları da netleştirildi. Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve belde belediyeleri sahipsiz hayvanların toplanmasından, bakımevlerine yerleştirilmelerine, tehlike arz eden ve tedavi edilemeyen hastalıklara sahip hayvanlar için gerekli yasal işlemlerin uygulanmasına kadar görevli kılındı.

Hayvan Sahiplerine Sıkı Kurallar

Yeni düzenlemelerle hayvan sahiplerinin sorumlulukları da artırıldı. Sahiplenilen hayvanların dijital yöntemlerle kayıt altına alınması zorunlu tutuldu. Ayrıca hayvanların çevreye, insanlara ya da diğer canlılara verebileceği zararların önlenmesi için tedbir alınması şart koşuldu.

Sahiplenip terk edilen hayvanlar konusunda da önemli yaptırımlar getirildi. Sahip olduğu hayvanı terk eden veya aynı yıl içerisinde birden fazla kez kaybeden kişilere 3 yıl boyunca hayvan bakımevlerinden hayvan sahiplenme yasağı uygulanacak.

Bütçe Zorunluluğu Getirildi

Yönetmelik ile nüfusu 25 binin üzerinde olan yerel yönetimlere, bütçelerinin binde 5’ini sahipsiz hayvanların bakımı ve rehabilitasyonu için ayırma zorunluluğu getirildi. Büyükşehir belediyelerinde ise bu oran binde 3 olarak belirlendi. Ayrılan mali kaynağın asgari %50’sinin, hayvan bakımevlerinin inşası veya mevcutların kapasitesini artırmak için kullanılması gerekecek.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: “Hayvan Refahı ve Toplum Sağlığı Gözetiliyor”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yeni yönetmeliğin hayvan refahının sağlanması ve toplum sağlığının korunmasını amaçladığını belirtti. Yumaklı, “Düzenleme, kurallara uyan ve hayvan refahını gözeten hayvan sahiplerinin de haklarını korumaktadır. Yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların sorumlulukları netleştirilerek sahipsiz hayvanların sağlıklı koşullarda yaşamlarını sürdürebilmeleri için önemli adımlar atılmıştır” dedi.

 Hayvanların Barınma ve Sahiplenme Süreçleri Düzenlendi

Yönetmelikte sahipsiz hayvanların toplanma süreçlerinden doğal yaşam alanlarında barınmalarına, hayvan bakımevlerinin çalışma şartlarına kadar tüm detaylar hükme bağlandı. Ayrıca, hayvanlarını bakamayacak durumda olan kişilerin hayvanlarını sokağa bırakmak yerine belirlenmiş barınaklara teslim edebilmesinin önü açıldı.

Yeni yönetmelik, hayvan haklarının korunmasının yanı sıra, toplum sağlığına yönelik sorunların çözümünü hedefleyen kapsamlı düzenlemeler içeriyor.