Dünya'daki Suyun Yüzde 2,5'i İçilebilir
Jeoloji Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mustafa Karancı, dünyadaki suyun yüzde 97,5'inin tuzlu, sadece yüzde 2,5'inin içilebilir olduğunu belirterek, kullanılabilir su kaynaklarının giderek azaldığına dikkat çekti. Karancı, "İçilebilir suyun önemli bir bölümü buzullarda ve yeraltı sularında hapsolmuş durumda. Su stratejik bir kaynaktır, su olmadan yaşam olmaz" dedi.
Antalya’da Kaçak Sondaj Alarmı!
Karancı, Antalya’nın su varlığında ciddi bir azalma yaşandığını belirterek, “Antalya’da yaklaşık 100 bin sondaj kuyusu var ve bunların yüzde 90’ı kaçak. Ölçemediğimiz suyu yönetemeyiz. Su yönetiminde kaçak kullanımları önlememiz gerekiyor” diye konuştu.
Su Müfettişliği Önerisi
Karancı, suyun 8-9 farklı bakanlığın yetki alanında olduğunu, bu durumun koordinasyon sorunlarına yol açtığını belirterek, "Nasıl vergi müfettişleri vergileri denetliyorsa, suyu korumak için de su müfettişleri atanmalı" önerisinde bulundu. Ayrıca, su kanununun yenilenmesi gerektiğini vurguladı.
Tarımda Su Kullanımı Göz Ardı Ediliyor
Tarımda kullanılan suyun maliyetinin hesaplanmadığını belirten Karancı, “1 kilogram muz yetiştirmek için 800 litre su harcanıyor. Tarımsal üretimi, su varlığına uygun şekilde planlamalıyız. Suyun tükenmez bir kaynak olmadığını artık anlamalıyız” dedi.
Su Fakirliği Tehlikesi Kapıda
Devlet Su İşleri verilerine göre Türkiye’de kişi başına düşen su miktarının 2000’li yıllarda 1653 ton iken, günümüzde 1350 tona düştüğünü belirten Karancı, “2050 yılına kadar önlem almazsak bu miktar 1100 tonun altına düşecek. Su stresi yaşayan bir ülke olmaktan çıkıp su fakiri ülke konumuna geleceğiz” dedi.
Turizm ve Su Kullanımı
Antalya’nın yıllık 25 milyon turisti ağırladığını belirten Karancı, “Antalya’da kişi başı günlük su tüketimi 220 litre, ancak bir turist günde 800 litre su tüketiyor. Su kaynaklarımız sınırsız değil, turizm sektöründe de su tasarrufu için adımlar atılmalı” dedi.
Modern Sulama ile 3’te 2 Oranında Tasarruf
Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Top, Türkiye’de temiz suyun yüzde 77’sinin tarımda kullanıldığını ve vahşi sulamanın büyük bir israf olduğunu belirtti. Modern sulama sistemlerinin ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Top, "Antalya bu konuda örnek bir şehir. Seraların tamamında damlama sulama sistemi kullanılıyor. Ülke genelinde de bu sisteme geçmeliyiz" diye konuştu.
Suya Göre Tarım Planlaması Şart
Top, üretim planlamalarında su varlığının dikkate alınması gerektiğini belirterek, “Devlet desteklemeleri suya göre planlanmalı. Geleceğimiz suya bağlı, bu yüzden su yönetimini doğru yapmalıyız” dedi.