Tarım

''Toprağa ve Geleceğe Hayat Katıyoruz''

Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Belplas, sürdürülebilir ve verimli tarım için sıvı organik gübre üretimine başladı.

Abone Ol

Belplas AR-GE Müdürü Özgün Kırdar, Anadolu İzlenimleri Medya'ya yaptığı açıklamada, ‘’ Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak kâr amacı gütmeden üretim ve hizmet sunan Belplas A.Ş. 1989 yılında Karayolları kapsamında iş yapmak amacıyla kurulmuştur. 2019 yılına kadar 4 kalem ürün ve hizmet sunan Belplas, yeni seçilen yönetimle beraber Ar-Ge ekibinin kurulmasıyla 2019 yılından günümüze toplam ürün ve hizmetlerini 20 kaleme kadar çıkarmıştır.

Belplas, organik, organomineral ve mikrobiyal gübreler sınıfında topraktan ve yapraktan kullanıma uygun, hatta taban gübresi muadili olarak da kullanılabilecek (Pro-10 ) 5 farklı formülasyonda (Organik, Pro-5, Pro-7, Pro-10 ve Profamik Land) sıvı bitkisel gübre üretimini gerçekleştirerek yeni üretim kalemlerine eklemiştir.’’dedi.

‘Sürdürülebilir, verimli ve bilinçli tarıma önem verilmeli ve bu kapsamda yenilikçi, doğru gübre uygulamaları yapılmalıdır’

Ankara’nın da içinde bulunduğu İç Anadolu bölgesinde, eskiden kalan alışkanlıklardan kaynaklı olarak katı ve kimyasal gübreler tarımsal alanda yaygın olarak kullanıldığını belirten Kırdar, ‘’Bu konuda yapılan çalışmalardaki sonuçlar, hem de çiftçilerin yıllar içeresinde aldığı ürün kalitesi ve rekoltesindeki düşüşler, toprağın sağlığını gün geçtikçe kaybettiğini göstermektedir. Toprağımızın sağlığını korumak için sürdürülebilir, verimli ve bilinçli tarıma önem verilmeli ve bu kapsamda yenilikçi, doğru gübre uygulamaları yapılmalıdır. Bu konuda atılacak ilk adımlardan biriyse, katı kimyasal gübrelerin yerine sıvı organik gübrelerin kullanımının arttırılmasıdır.

‘Organik gübre zararlı kimyasalların toprağa ve su kaynaklarına sızmasını engeller’

Organik gübreler toprak yapısını ve verimliliğini artırır, kimyasal gübrelerin aksine toprak sağlığını destekler ve bitkiler için gerekli olan yararlı mikroorganizmaların büyümesini sağlar. Aynı zamanda organik gübreler doğal döngüyü korur, zararlı kimyasalların toprağa ve su kaynaklarına sızmasını engeller.

(Belplas Organik Sıvı Gübre kullanılan yerle kullanılmayan yer farkı)

Sıvı gübre, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besin elementlerini toprağa veya yaprağa sıvı formda veren bir gübre türüdür. Katı gübrelerle karşılaştırıldığında, sıvı gübrelerin toprakla etkileşimi daha hızlıdır ve bitkiler için birçok avantaja sahiptir. Sıvı gübreler, bitkilerin kök bölgesine damlama yoluyla veya yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulandığı için, bitkiler tarafından daha kolay emilir ve hızlı bir şekilde etkileşime girer. Bu nedenle, sıvı gübre kullanımı bitkilerin verimini artırırken, aynı zamanda uygulama zamanı yağmur yağmasına bağlı olmadığından kullanımı daha esnektir.’’ İfadesini kullandı.

‘Sıvı gübreler, katı gübrelerden çok daha hızlı ve etkili sonuç verir’

Yapraktan uygulanabilen sıvı gübreler, kuraklık, su baskını, besin elementi eksikliği ve diğer kısa vadeli stres sorunlarını çözme konusunda oldukça etkili olduğunun altını çizen Kırdar, ‘’ Bitkiler, yapraktan alınan besin elementlerini çok daha hızlı ve etkili bir şekilde kullanırlar. Örneğin, kireç oranı yüksek topraklarda bitkiler için kritik olan demir elementi uygun bir şekilde kullanılamaz veya asidik topraklarda fosfor, bitkilerin faydalanamadığı bir formda bulunur. Bu gibi durumlarda, köklerin işlevinin azalması nedeniyle sıvı gübreler, katı gübrelerden çok daha hızlı ve etkili sonuç verir.

Katı gübrelerde bulunan besin elementlerinin büyük bir bölümü uygulama sonrası uçarak ve yıkanarak kaybolurken, sıvı gübrelerde bu elementler direkt bitki tarafından emilmesi nedeniyle kayıplar çok düşük orandadır. Bu da toplamda kullanılması gereken gübre miktarı konusunda sıvı gübreleri çok daha avantajlı bir konuma getirmektedir. Ek olarak, katı azotlu gübre kullanımı sonucu kaybolan azot, havaya N2O (Nitröz oksit) gazı olarak karışarak küresel ısınmaya en çok neden olan gazların başında gelmektedir. Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim değişiklikleri nedeniyle de birçok bölgede yağışlar olmadığı için kuraklık yaşanmakta, ya da ani ve aşırı yağışlardan sel felaketleri olmakta bu da tarımsal faaliyetlere zarar vermektedir.

Belplas, bu avantajları nedeniyle sıvı organik gübrelerin üretimini yapmayı tercih etmiş ve bu konuda üreticilerimizi bilgilendirmeyi de görev ve sorumluluğu olarak kabul etmiştir. Ayrıca, kamuya bağlı, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olmasından kaynaklı olarak da gübre üretim ve satış

maliyetlerini en düşük oranda tutmuştur. Böylelikle, artan maliyetler nedeniyle üretim yapmakta zorlanan çiftçilerimize neredeyse bir hayat suyu olacak şekilde gübreleri kullanıma sunmuştur. ‘’dedi.

Sıvı gübre kullanılan ve kullanılmayan tarla arasındaki fark açık bir şekilde görülmekte. Sıvı gübre kullanılan tarlada ki bitkiler kullanılmayan tarlada ki bitkilere göre daha uzun, daha kalın ve daha sağlıklı görünüyor. Bu görsel açıkça sıvı gübrenin, bitkilerin büyümesini ve gelişimini desteklediğini gösteriyor.

 

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }