Haber/Feyzanur KAYA

Tarımsal Destekler Sadeleştiriliyor

Bakan Yumaklı, 165 farklı kalemde tarımsal destek verdiklerini ancak bu desteklerin sadeleştirilmesi gerektiğini belirtti. Hayvansal üretim için destekleri sadeleştirdiklerini ifade eden Yumaklı, Türkiye'de 24 milyon hektar ekilebilir tarım arazisi bulunduğunu, bunun 3.8 milyon hektarının meyve ve diğer bitkiler için, geri kalan 20.2 milyon hektarının ise diğer ürünlerin üretimi için kullanıldığını söyledi.

13 Stratejik Ürün İçin Üretim Planlaması

Yumaklı, 1 Eylül 2024 itibarıyla 13 stratejik ürünün üretim planlamasına alındığını ve bu planlamanın 2025-2027 dönemi için geçerli olacağını açıkladı. Bu dönemde hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar gibi ürünlerde önemli üretim artışları hedeflediklerini belirtti. Hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artışla 35 milyon tondan 39.5 milyon tona çıkmayı, baklagillerde ise yüzde 17 artış öngördüklerini kaydetti. Yağlı tohumlarda ise yüzde 22 oranında bir artış bekleniyor.

İlk Kez Üretim Döneminden Önce Destekler Açıklandı

Bakan Yumaklı, üretim desteklerinin ilk kez üretim döneminden önce açıklandığını vurguladı. Bu desteklerin 3 yıl boyunca geçerli olacağını ve stratejik ürünler için ilave planlamaların yapılacağını belirtti.

Su Kısıtı Olan Bölgelere İlave Destek

Destek tutarlarının girdi maliyetlerine göre belirleneceğini ve güncelleneceğini söyleyen Yumaklı, su kısıtı olan bölgelerde kademeli üretime dahil olan ürünlere de ilave destek sağlanacağını ifade etti.

Yerli Tohuma Destek

Türkiye’nin Tarımsal Gücüne Bir Tescil Daha! Türkiye’nin Tarımsal Gücüne Bir Tescil Daha!

Milli ve yerli tohumlara da ilave destek verileceğini açıklayan Yumaklı, bitkisel üretimde yeni destekleme modelinin üç ana başlık altında toplandığını belirtti: planlama desteği, üretim geliştirme desteği ve temel destek. Türkiye'de üretim yapan tüm üreticiler temel destek alacak. Eğer stratejik ürünler belirlenmiş havzalarda üretilirse, üreticilere temel destek kadar ek destek sağlanacak. Ayrıca, mazot ve gübrenin yüzde 50’si de karşılanacak.

Mazot ve Gübre Destekleri Artırıldı

Bakan Yumaklı, buğday için mazot ve gübre desteğinin önceki dönemde 185 TL olduğunu, yeni dönemde ise 634 TL’ye çıkarıldığını duyurdu. Nohut için verilen 158 TL’lik mazot ve gübre desteği de 488 TL’ye yükseltildi, su kısıtı olan yerlerde ise ilave 195 TL destek sağlanacak.

Yanlış Alanlarda Üretilen Ürünlere Destek Verilmeyecek

Bakan Yumaklı, kuru fasulye ve yem bitkileri gibi planlamaya dahil olmayan ürünlerin üretimi halinde yalnızca temel destek verileceğini söyledi. Planlamaya dahil olmayan soya, patates ve pamuk gibi ürünler içinse destek verilmeyeceğini belirtti.

Editör: Haber Merkezi