Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, Rusya’nın askıya aldığı tahıl anlaşmasına bakılmaksızın yoksul ülkelere 500 bin tona kadar ücretsiz tahıl sağlamaya ve ilgilenen tüm ülkelere uygun fiyatlarla tahıl tedarik etmeye hazır olduklarını söyledi                .

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “33 Soruda Planlı Üretim” Rehberi! Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan “33 Soruda Planlı Üretim” Rehberi!

Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) Başbakanlar Toplantısına katılan Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, askıya aldıkları tahıl anlaşmasıyla ilgili konuşma yaptı. Küresel gıda güvenliğini sağlamayı ortak çalışmalarının önceliklerinden biri olarak gördüklerini vurgulayan Mişustin, şu ifadeleri kullandı:” “Bu stratejik görevi çözmeye yönelik uluslararası sözleşmeleri özenle yerine getiriyoruz. Rusya, Ukrayna tarım ürünlerinin ihracatı konusunda Birleşmiş Milletler himayesindeki 'Karadeniz Girişimi' çerçevesinde yapıcı bir şekilde çalıştı. Rus gübreleri ve gıdaları üzerindeki tüm yasa dışı kısıtlamaların kaldırılmasına ilişkin anlaşmaları yerine getirmemelerine rağmen, bunu sorumlu bir şekilde yaptı.

Geçen hafta sonu Ukrayna tarafı Sivastopol Körfezi sularında Rus gemilerine ve sivil gemilerine terör saldırısı düzenledi. Şu anda oluşturulan insani koridorun güvenliğini garanti etmek imkansız. Biz de anlaşmaya katılımı askıya almak zorunda kaldık. Ancak aynı zamanda İstanbul'da imzalanan anlaşmalar çerçevesinde BM ve Türkiye ile güncel konularda diyaloğa devam edeceğiz.” dedi.

“Ukrayna’nın tahılı yüzde 50’si Boğaz’dan geçti”

Samsun’da farklı ülkelerin büyükelçileri ile birlikte 329,6 milyon Euro’ya tamamlanan Samsun – Kalın (Sivas) Demiryolu Hattı Modernizasyon Projesi’ni yerinde inceleyen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da, inceleme sonrası tahıl ile ilgili bir açıklama yaptı. Süreci anlatan Büyükelçi Landrut, şunları kaydetti: “BM, Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında Temmuz ayında varılan tahıl anlaşması ile Ukrayna’dan yapılabilecek hem tahıl, hem diğer gıda maddeleri potansiyel ihracatı kapasitesi genişletilmiş oldu. İhraç edilen miktarlara baktım. Ukrayna’dan çıkan tahılın yüzde 50’si boğazlardan taşındı, geçti. Diğer yüzde 50’si de dayanışma şeridi dediğimiz kara koridorundan taşındı. Bu hem Ukrayna’nın gelir elde etmesi açısından, hem gıda kaynağı, gıda temini açısından, hem de gıda fiyatları açısından önemlidir. Çünkü Ukrayna’da üretilen tahılın pazarda olduğu zaman ve olmadığı zamanlar karşılaştırıldığında fiyatlar arasında farklılık gözüküyor. Olmadığında fiyatlar daha yüksek gözüküyor. Dolayısıyla biz bu konuda çalışmalara devam ediyoruz. Aynı zamanda Türkiye’nin ve Birleşmiş Milletler'in bu yöndeki çabalarını ve çalışmalarını destekliyoruz.  Burada önemli olan Temmuz itibariyle varılan anlaşma sonrasında boğazdan gerçekleşen tahıl ihracatının devam edebilmesi ama Rusya artık bu denklemde yok. Dolayısıyla açık olan bir şey var bizim için eğer ortaya bir tahıl kıtlığı çıkarsa veya bazı ülkeler için durumu çok daha zorlaştırabilecek şekilde fiyat artışları ortaya çıkarsa bu konuda sorumlu olan taraf Rusya’dır. Türkiye ve BM ile Temmuz ayında yapılan bu tahıl anlaşmasına devam etmediği için, bu konuda kabul edilemez bir karar aldığı için sorumludur. Yani sorumluluk kime ait bu açık. Türkiye ve bizler herkes bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Öncelikle Ukrayna’ya karşı bu saldırısı, açtığı savaş sebebiyle sorumludur.” dedi.