Haber/Feyzanur Kaya 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde Konya’da düzenlenen mısır hasat törenine katıldı. Konya Ziraat Odası Başkanlarıyla birlikte düzenlediği basın toplantısında, mısır üretiminin stratejik önemine ve üreticilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

“Mısır, stratejik bir ürün”

Bayraktar, mısırın kullanım alanının geniş olduğunu ve bitkinin her parçasının ekonomik bir değere sahip olduğunu belirtti. Türkiye’de 75 ilde mısır üretimi yapıldığını ifade eden Bayraktar, “Ülkemizde mısır üretiminin yüzde 58,1’i Konya, Şanlıurfa, Adana, Mardin ve Karaman illerimizde gerçekleştiriliyor. Mısır, toplam tahıl üretiminden yüzde 22,5 oranında pay alıyor. 2023 yılında rekor bir üretimle 9 milyon tona ulaşıldı ancak bu yıl ekim alanlarında azalma oldu,” dedi.

“Maliyetler üreticiyi zorluyor”

Bayraktar, yüksek girdi fiyatları ve aşırı sıcakların üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Konya’da mısır veriminde yüzde 10-30 oranında kayıplar olduğunu belirterek, “2024 yılında 8 milyon 500 bin ton üretim bekleniyor. Üreticiler, artan maliyetler karşısında zorlanıyor ve mısırda ekim alanlarını azalttı,” diye konuştu.

“Gümrük vergisi indirimi fiyatları düşürdü”

Mısır alım fiyatlarının serbest piyasada dalgalandığını ifade eden Bayraktar, “Geçen hafta Konya’da mısır fiyatları ton başına 9 bin 700 liraya kadar yükseldi ancak gümrük vergisi oranının düşürülmesi sonrası fiyatlar 7 bin 700 liraya kadar geriledi,” dedi. Üretici fiyatlarının düşmesine rağmen müdahale edilmediğini eleştiren Bayraktar, hasat dönemlerinde gümrük vergi oranlarının düşürülmemesi gerektiğini vurguladı.

“Mısır üretimi artırılmalı”

Bayraktar, mısır üretiminin artırılmasının hayvancılık ve yem sanayi için kritik olduğunu belirtti. 2023 yılında mısır ithalatına 560 milyon dolar ödendiğini ve ithalatın ihtiyaç kadar yapılması gerektiğini söyledi. Mısır üretimine verilen prim desteğinin önemine dikkat çeken Bayraktar, prim miktarının her yıl güncellenmesi gerektiğini vurguladı.

“Gıdayı israf edecek lüksümüz yok”

Mısırda Vergi Düştü, Çiftçinin Kazancı Yine Buhar Oldu! Mısırda Vergi Düştü, Çiftçinin Kazancı Yine Buhar Oldu!

Bayraktar, Dünya Gıda Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, gıdanın temel bir ihtiyaç olduğunu ve sağlıklı gıdaya erişimin her insanın hakkı olduğunu belirtti. Dünyada 783 milyon insanın açlıkla karşı karşıya olduğunu ifade eden Bayraktar, “Gıda israfını önlemek ve kaynakları daha verimli kullanmak zorundayız. Günde 12 milyon ekmek çöpe gidiyor. Gıdayı israf edecek lüksümüz yok,” diye konuştu.

Bayraktar, konuşmasını, “Gıdanın temeli tarımsal üretimdir. Çiftçilerimize gereken desteği vererek tarımda sürdürülebilirliği sağlamalıyız. 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü kutluyor ve israfın olmadığı bir dünya diliyorum,” sözleriyle sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi