Bu karar, dezenflasyonun hızla sağlanması, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın önlenmesi amacıyla alındı.
Enflasyon, temmuz ve ağustos aylarında öngörülen seviyenin üzerinde gerçekleşti ve yurt içi talep ile hizmet fiyatlarındaki katılığın devam etmesi, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerindeki bozulma gibi faktörlerle ilave yukarı yönlü baskılar oluşturdu. Bunun sonucunda enflasyonun yıl sonunda tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceği belirtildi.
Kurul, etkili olan ücret ve kur kaynaklı maliyet artışları ile vergi düzenlemelerinin enflasyona etkili olduğunu ve aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüşün başlayacağını değerlendirdi. Para Politikası Kurulu, parasal sıkılaştırma önlemleri ile dezenflasyonu 2024 yılında belirlenen patika ile uyumlu hale getirmekte kararlı olduğunu vurguladı.
Doğrudan yabancı yatırımlar, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezerv artışları, turizm gelirlerinin destek vermesi ve Türk lirası varlıklara talebin artması, fiyat istikrarına güçlü katkıda bulunacak.
Politika faizi, enflasyonun ana eğilimini düşürmek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştırmak için belirlenecek. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma süreci kademeli olarak güçlendirilecek.
Kurul, mevcut mikro ve makro ihtiyati çerçeveyi sadeleştirmek için çalışmalar yapacak ve parasal aktarım mekanizmasını güçlendirecek düzenlemelere odaklanacak. Faiz artırımının yanı sıra, seçici kredi ve miktar sıkılaştırma kararları da alınmaya devam edilecek.
Para Politikası Kurulu, fiyat istikrarı amacı doğrultusunda kararlılıkla araçları kullanmaya devam edecek ve kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti, beş iş günü içinde yayımlanacaktır.