Gıda

Marketle Üretici Arasında Fiyat Farkı Artıyor: İşte Ayrıntılar!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim ayına ilişkin üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını, gübre fiyatlarındaki değişimleri ve girdi maliyetlerini değerlendirdi. Bayraktar, üretici ve market fiyat farkının en yüksek olduğu ürünün karnabahar olduğunu belirterek, artan girdi maliyetlerinin üreticiyi zorladığına dikkat çekti.

Abone Ol

Haber/Feyzanur KAYA

Karnabahar, yüzde 368,5 Fiyat Farkıyla Başta

Bayraktar’ın açıklamasına göre, Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkı en yüksek olan ürün yüzde 368,5 ile karnabahar oldu. Karnabaharı, yüzde 281 ile patates, yüzde 259,4 ile beyaz lahana, yüzde 236,6 ile portakal ve yüzde 205,3 ile limon izledi. Bayraktar, üreticiden 12,50 TL’ye çıkan karnabaharın markette 58,56 TL’ye, 3,60 TL olan patatesin ise 13,72 TL’ye satıldığını belirtti.

Ekim ayında markette en fazla fiyat artışı yüzde 89,8 ile salatalıkta yaşanırken, fiyatı en çok düşen ürün yüzde 18,7 ile kuru soğan oldu.

Üretici Fiyatlarında Dikkat Çeken Artışlar

Üretici fiyatlarında ise 28 ürünün 18’inde artış görülürken, en fazla artış yüzde 105,9 ile salatalıkta yaşandı. Salatalığı yüzde 104,8 ile kabak ve yüzde 102,2 ile sivri biber izledi. En çok düşen ürün ise yüzde 23,4 ile patates oldu. Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artışın tarladan seraya geçişle ilgili olduğunu ifade etti.

Gübre Fiyatlarında Büyük Değişkenlik

Bayraktar, gübre fiyatlarının üreticiyi zorladığını vurgulayarak, aynı gübre türünün farklı satış noktalarında büyük fiyat farklarıyla satıldığını belirtti. Örneğin, 1 ton amonyum sülfat gübresi, bayiden bayiye yüzde 23,4 oranında fiyat farklılığı gösterdi. ÜRE gübresi yüzde 8, DAP gübresi yüzde 9,2 ve 20.20.0 kompoze gübresi ise yüzde 5,1 oranında fiyat değişiklikleriyle satıldı. Bayraktar, gübre fiyatlarına tavan fiyat uygulaması getirilmesi gerektiğini belirtti.

Girdi Maliyetlerinde Yıllık Artışlar

Bayraktar’ın açıklamasına göre, gübre fiyatları yıllık bazda artış gösterirken, tarım ilaçları fiyatları yüzde 82, elektrik fiyatları yüzde 30,4 ve mazot fiyatları yüzde 7,8 oranında arttı. Süt yeminde yüzde 38,3, besi yeminde ise yüzde 36,8’lik yıllık artışlar gözlemlendi.

Tarımda Artan Girdi Maliyetlerine Karşı Çiftçi Korunmalı

Şemsi Bayraktar, artan girdi maliyetlerinin üreticiyi zor durumda bıraktığını ve çiftçilerin yüksek maliyetli gübre ve girdilerden korunması gerektiğini vurguladı. Bayraktar, tarım ürünleri ve girdilerindeki fiyat dengesinin korunması adına daha fazla destek gerektiğini ifade etti.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }