Kuraklık yağışların azalması ile kendini hissettirse de insan faaliyetlerinin de büyük etkenleri vardır.

İklim Değişikliği: Küresel ısınma, aşırı hava koşullarını tetikler. Buharlaşmayı artırarak yerleri daha kuru hale getirebilir. Arazi çok kuru hale geldiğinde geçirimsiz bir kabuk oluşur, bu nedenle yağmur yağdığında su yüzeyden akar, ani seller meydana gelir.

Ormansızlaşma: Bitkiler ve ağaçlar atmosfere su salar, bu da bulutları ve ardından yağmuru oluşturur. Yoğun çiftçilik gibi kötü tarım uygulamaları, yalnızca ilk etapta ormansızlaşmaya katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda toprağın emiciliğini de etkiler, yani çok daha hızlı kurur.

Yüksek Su Kullanımı: Yoğun tarım ve nüfus artışları da dâhil olmak üzere su talebinin artması su kaynaklarının hızla tükenmesine neden olur. Ayrıca, nehirlerin yukarısındaki yüksek talep (barajlar veya sulama için) aşağı, mansap bölgelerinde kuraklığa neden olabilir.

İnsanlar Kuraklıktan Nasıl Etkilenir?

Kuraklığın büyük ölçüde kendini hissettirmesi dünyada temiz suyun bulunamaması demek. Dolayısı ile insanların kolera ve tifo gibi hastalıklara yakalanması kaçınılmazdır.

Kuraklık aynı zamanda orman yangınlarına da sebebiyet vermektedir. Tüm kuru koşullar yangınları tetikleyebilir ve evlere zarar verir. Yangınların hava kalitesini etkilemesi ile birlikte de akciğer hastalıkları çoğalabilir.

İnsanlar göç etmeye başlayabilir

İnsanlar temiz su bulmak veya karınını doyurabilmek için göç etmek zorunda kalabilir. Temiz suya ve yiyeceği temin edemeyen milyonlarca kişi evlerini bırakıp hayatta kalmaya çalışabilir. Dünya Sağlık Örgütü , "Su kıtlığı dünya nüfusunun %40'ını etkiliyor ve 2030 yılına kadar 700 milyon kadar insan kuraklık nedeniyle yerinden olma riskiyle karşı karşıya. “açıklamasını yaptı.

Kuraklık kıtlığı nasıl etkiler?

Ankara’nın Su Kaynakları Kritik Seviyelerde! Ankara’nın Su Kaynakları Kritik Seviyelerde!

Tarıma bağlı üretim kuraklığın doğrudan etkisi altında olduğu için kuraklık ve kıtlık yakından bağlantılıdır. Yeteri kadar yağmur olmadığı için çiftçiler mahsullerini sulamak için su rezervlerine güvenirler fakat bununda bir sonu vardır. Olası kuraklıkta bu kaynaklar hızla kurur ve bu da mahsullerin önce azalmasına sonrada ölmesine neden olur.