Genel

Konsey Uyardı! Şap Nereye Gidiyor? Yetiştirici de Kayıp Büyük mü?

TVHB (Türkiye Veteriner Hekimler Birliği) Ankara’da iftar yemeğinde gazeteciler ile buluştu. Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konsey Başkanı Murat Arslan, şap, kuş gribi ve mesleki sorunlara ilişkin basın açıklaması yaptı. Aynı zamanda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Arslan, şap tehlikesinin yetiştiriciye verdiği ekonomik zararı ve et fiyatlarına etkisini anlattı.

Abone Ol

ÖLÜM ORANI DÜŞÜK, VERİM KAYBI YÜKSEK

Konsey Başkanı Murat Arslan, ülkemizde sığır, keçi ve koyunlarda büyük hastalığa neden olan şap hastalığı hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

Arslan,‘’ Şap hastalığı Ülkemizde başta sığır olmak üzere  koyun ve keçilerde yıllardır zaman zaman görülen ve bazen büyük salgınlara neden olan bir hastalıktır. Bulaşıcılığı yüksek olduğundan görüldüğü bölgede etkili önlemler alınmazsa hemen hemen bütün hayvanlar hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık sığırlarda koyun ve keçilere göre daha şiddetli seyretmektedir. Ölüm oranı düşük olmasına rağmen hemen hemen sürünün tamamını etkilediğinden verim kaybına yol açar. Verim kaybı yalnız hastalığın seyrettiği akut dönemle sınırlı kalmaz, çoğunlukla süt verimleri uzun süre istenilen düzeye yükselmez. Ayak problemleri sonucu reformeye ayrılan hayvan sayısını artırır. Tüm bunların sonucu olarak görüldüğü ülkede yetiştirici için önemli ekonomik kayıplara neden olur. ’dedi

Şap hastalığının ülkemizde sıklıkla görülen ancak düzenli aşılama ile kontrol altına alınabildiğini vurgulayan Başkan, ‘’Veteriner hekimlerin düzenli aşılamaları sayesinde genellikle önemli zararlara yol açmadan hastalık söndürülebilir’’ açıklamasında bulundu. Hastalığın insanlarda ciddi bir zarar vermeyeceğinin altını çizen Murat Arslan, toplum sağlığı açısından bir risk olarak görülmeyeceğini belirtti.

Şap Kurban Bayramını Etkiler mi, Et fiyatlarında ki Artış Devam Eder mi?

Et fiyatlarının yükselmesinde çeşitli nedenlerin olduğunu vurgulayan Arslan, hastalığın büyük şehirlere kurbanlık girişini etkileyebileceğini belirtti.  Başkan, ‘’ Bakanlık ithalatla önlem almaya çalışmaktadır. Ancak ithalatın hayvancılığımız açısından daima olumsuz etkiler yaratacağı açıktır. Bu olumsuz etkilerin yansıması olarak başta et ve süt olmak üzere hayvansal ürünlerde fiyat artışlarının süreceği beklenebilir.’’ diye konuştu.

Kuş gribinde durumu bildiren Arslan, bölgede salgını önlemek için 6.5 milyon kadar yumurta tavuğunu itlaf edildiğini söyledi.

Açıklamaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Konsey Başkanı Murat Arslan, Gazetecinin, yurt dışına çıkmak isteyen kaç veteriner hekimin iyi hal kağıdını imzaladınız sorusuna, ‘Üzülerek söylüyorum 200 civarında veteriner hekim yurt dışına gitti. Belki tabiplere göre az olabilir ama 20 kattan fazla artış var. Senede sayı 2-3 iken giderek bu artıyor” dedi.

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }