BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Tarım ve Orman Bakanlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğinde yürüttüğü, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilen ‘Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım’ projesi arılı kovan dağıtımına devam ediyor.
FAO gelecek nesillerin daha sağlıklı beslenmesi ve kadınların istihdama katılımını desteklemek ve onlara ek gelir elde edilmesini sağlamak için Konya’nın Ereğli, Karapınar, Emirgazi ve Ayrancı ilçelerindeki 9 köye kura usulü ile arılı kovan ve ekipman dağıttı. 68 kadının sahip olduğu arılı kovanlar Kafkas ırkı kraliçe arı ve arı kolonisinden oluşuyor. Ayrıca maske, eldiven, bal bıçağı, bal mumu, kraliçe ayırma aparatı gibi temel arıcılık ekipmanlarının bulunduğu arı kitlerinin de dağıtımı yapıldı. Arılı kovan sahibi kadınlara önümüzdeki günlerde uygulamalı eğitim de verilecek. Uygulamalı eğitim mevsimsel bakım, zararlılarla mücadele, çoğaltma ve beslenme konularını kapsayacak.
Kovan dağıtım töreninde konuşan FAO Proje Koordinatörü Dr. Fatma Güngör, “Biyolojik çeşitliliğimizin bir unsuru olan arıların sürdürülebilirliği için Dünya Çevre gününde Konya’da projemiz kapsamında kadın girişimcilerimize arılı kovan ve ekipman dağıtımı gerçekleştirdik. Böylece hem kadınlarımızın güçlenmesi sağlayacağız hem de biyolojik çeşitliliğimizin sürdürülebilir olmasını destekleyeceğiz. Köylerde arılı kovan sahibi olan kadınlar ile görüşmemde kadınlar özellikle köylerdeki asıl kahramanların kendileri olduğunu dile getirdi. Kırsalda yaşayan kadınlardan bugün bunu duymak yedi yıldır devam eden projemizde kadınların güçlenmesinde ne kadar doğru bir yaklaşım izlediğimizi kanıtladı” dedi.