Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde yürütülen “Tarım- Gıda Değer Zinciri Bağlamında Küçük Ölçekli Çiftçilerin Risk Yönetimine Yönelik Seçeneklerinin Geliştirilmesi” çalışmasının lansmanı, bugün TOBB İkiz Kuleler’de yapıldı.​

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğindeki toplantıya, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ve FAO Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da katıldı. Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada tüm dünyada tarımın değerinin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi. Sektörü geleceğe taşıma anlamında, risklerin doğru yönetiminin, çok daha önemli ve kritik hale geldiğini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Çiftçilerimiz; üretim, finansman, pazarlama, iklim değişikliği ve doğal afetler gibi, çok sayıda riskle karşı karşıya kalıyor. Tüm bunlara karşı onlara yardımcı olmak, hazırlıklı bulunmalarını sağlamak ve ortaya çıkacak muhtemel zararları da azaltmak gerekiyor. İşte bu noktada, 80 yıla ulaşan geçmişiyle, Birleşmiş Milletlerin uzmanlık kuruluşu haline gelen ve özellikle gelişen ülkelerde tarımı geliştirme projelerine aracılık edip, yardımcı olan FAO’yla, böyle bir projede birlikte çalışmaktan, büyük memnuniyet duyuyoruz. FAO’nun bilgi ve tecrübe paylaşımının, çok değerli ve faydalı olduğunu görüyoruz” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ise konuşmasında, ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına çiğ süt destek primini 50 kuruşa yükselttiklerini belirterek, "(Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı rakamla birlikte) Üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile litre başına en az 9 lira geçecektir." dedi.

Kirişci, burada yaptığı konuşmada, bitkisel ve hayvansal üretim alanında çiftçileri ve üreticileri desteklediklerine işaret etti. Ulusal Süt Konseyi'nin bugün toplandığını hatırlatan Kirişci, Konseyin, 14 Ekim'den geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütünün tavsiye fiyatını, çiğ süt destek primi hariç, üreticinin eline net 8,5 lira olarak belirlediğini anlattı.

Bakanlıkça, 15 Mayıs-30 Eylül döneminde olduğu gibi süt üreticilerinin ekim, kasım ve aralık dönemi için litre başına 20 kuruş ödenmesi planlanan çiğ süt destek primini 2,5 katına çıkararak 50 kuruşa yükselttiklerini bildiren Kirişci, "Böylece üreticimizin eline Bakanlığımızca ödenecek olan çiğ süt destekleme primi ile beraber litre başına en az 9 lira geçecektir. Hayırlı, uğurlu olsun. Biz üreticimizin yanında olmaya, çiftçimizi var gücümüzle desteklemeye devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tahıl koridoru

Kirişci, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu doğru politika ile bugün Türkiye'nin arabulucu ülke haline geldiğini söyledi.

Bu konuda ilk işlerinin tahıl koridorunun devreye girmesi olduğunun altını çizen Kirişci, böylece yaklaşık 7 milyon ton hububatın söz konusu koridordan geçişinin sağlandığını, 310 civarında geminin buradan geçtiğini belirtti.

Kirişci, bu adımın psikolojik etkisinin, fiziki etkisinden daha fazla olduğuna dikkati çekerek, "Dünyanın gıda krizini konuştuğu bir dönemde bir rahatlama gerçekleşti. Bu, fiyatlara da yansıdı." diye konuştu.

Tarımdaki yenilikler

Mevzuatların önemine de işaret eden Kirişci, Tarım Kanunu, lisanslı depoculuk ve tarım sigortaları gibi alanlarda yapılan çalışmaları anlattı.

Kirişci, tarım sigortacılığında 16 yılda 20 milyon poliçe kesildiğini ve 12,8 milyar lira kamu desteği sağladıklarını dile getirdi.

Bunların yanı sıra buğday, arpa, fındık, çay, üzüm gibi ürünlerde müdahale fiyatlarını yerinde açıkladıklarını vurgulayan Kirişci, böylece ürünlerinin hak ettiği şekilde değerlendirilmesi konusunda Anadolu insanına yardımcı olduklarını ve buna devam edeceklerini söyledi.

Üreticinin hayatını ve konforunu kolaylaştırmak adına çalışmalar da yürüttüklerine değinen Kirişci, artık üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ne e-Devlet üzerinden kayıt olabileceklerini, "Tarım Cepte" uygulamasını devreye aldıklarında da üreticilerin diğer iş ve işlemlerini buradan yapabileceklerini bildirdi.