Doruk Tarımsal Ürünler Hayvancılık İşletmesinin Kurucularından Kasım Dinç ile hayvancılığın son durumunu değerlendirdik. İşlerini ilk gün ki heyecanla yaptığını söyleyen Kasım Dinç yem fiyatları ve girdi maliyetleri ile oldukça zor zamanlar geçiren üreticilere umut olacak maral falfa fidanını Anadolu İzlenimlerine anlattı.  Maliyet yüksekliği nedeniyle alternatif yem arayışı içerisine giren Kasım Dinç maral falfanın üretimine başlamış. Hayvancılığın umut ışığı olan maral falfayı kısa sürede geliştiren işletmede moraller oldukça  yüksek.

Peki, Maral falfa nedir?

Maral falfa hayvancılık sektöründe yüksek tonajlı düşük maliyetli çok yıllık silajlık yem bitkisidir. Özünü gözünü tam oluşturmuş gerçek çelik çubuklar. Maral falfa da yepyeni dönem dev kıral otu çeşidi. Dev kıral otu nedir? Çok yıllık silajlık yem bitkisidir özelikleri dokuların yumuşak olması sindirimde hiç sorun vermez ayrıca hem süt hayvancılığına hem de besi hayvancılığına  iyi gelir. Sadece bir eksiği vardır oda nisaşta süt hayvancılığında mısır fileksiyle tamamlanır besi hayvancılığında ise arpa fileksle tamamlanır. Dev kıral otu tek kelimeyle kaliteli silajlık kaba yem bitkisidir.

Maral Falfa’nın Hayvancılığa ne gibi bir katkısı vardır? Nasıl ekilir bahsedebilir misiniz?

Maral falfa, tohumdan ekilmez kısır bir üründür, Kısır olduğu için tohum vermez. Bu nedenle çelikten üretilir, gerçek çelikte özünü gözünü tam oluşturması için 4 aya ihtiyacımız vardır. Yüksek verim elde etmek istiyorsak bu 4 ay’ı beklemek zorundayız.

Maral falfa’nın hasat süresi ne kadar zamanda yapıyor?

Hasat zamanı, arazinin sulama şartlarına göre 45-60 gün arasında yapılıyor. Dikimi Eylül ayında gerçekleşen bitki kışı toprak altında uyuyarak geçirir, Nisan itibariyle her 45 günde bir biçimi gerçekleşir.

Maral Falfa Maliyetleri Düşürme Açısından Hayvancılığın çıkış noktası olabilir mi?

Yüksek tonajlı ve uzun yıllık bir yem bitkisi olduğu için, rasyon maliyetini düşürme açısından faydalı bir bitki. Bir sefer dikilip, 8-10 yıl arası hasat edilmesi, hastalıklara karşı dirençli olması sebebiyle, artan kaba yem maliyetleri karşısında bizler için bir çıkış noktası olarak görebiliriz.

Fidan olayını nasıl gerçekleştiriyorsunuz? Şu an talep var mı? Fidanları yine kendi arazilerimizde yetiştirdiğimiz Çelik çubuklardan üretmekteyiz, Evet talep var ama henüz çok yaygın bilinen bir kaba yem olmadığı için tam anlamıyla çok hızlı satışı yok ama biz kendi etrafımızda tanıtımını yapmaya çalışıyoruz

Hayvancılık sektörünün maliyetlerinin yüksek olduğu alım gücünün çok zayıfladığı mısır silajlarının yapılamadığı mısırın alınamadığı ortamda maral falfa bir dönüm noktası bir çıkış noktası maliyetleri aşağı çekme noktasına gelmiş durumda diyebilir miyiz ?

Maral falya bir çözüm noktası olabilir mi?

 Maral falfa tabii ki mısır Silajının yerini tutmaz çünkü nişastası yok, ama silaj haline getirip labratuvar sonuçlarında protein ve enerji bakımından daha zengin olduğunu gördük. Buda bize şöyle bir kolaylık sağlayacak mısır Silajı maliyet olarak daha yüksek olduğu için, genç, boş ve sağılmayan hayvanların maliyetini aşağı çekmekte bize ciddi kolaylık sağlayacak.

Maral falfayı fidan olarak satıyorsunuz değil mi?

Evet, biz bu ürünü boy şeklinde satıyoruz bu yatırmanın hem daha avantajlı hem daha dayanıklı hem de verim olarak daha yüksek olduğunu gördük ürün günden güne tanındıkça aldığımız siparişlerde her gün artıyor biz de gelen siparişleri cevap verebilmek için arazilerdeki üretimlerimizi arttırıyoruz.

Sizin hayvancılığa ve üreticiye mesajınız nedir ne yapmaları gerekir sizde bu sektörün içerisinden geliyorsunuz Doruk Süt olarak öneri ve fikirleriniz nelerdir?

Bizim kendi ürettiğimiz malın fiyatını belirleyebilme gibi bir lüksümüz yok bu yüzden girdi maliyetlerimizi ne kadar düşürebilirsek o kadar karlıyız sektör olarak çok zor günlerden geçmekteyiz, bugünleride en az zararla geçirebilmek için bu şekilde tedbirler ve çözümler ile aşabileceğimizi düşünüyorum.