Dünya’nın bir takım noktalarında aşırı yağış, ekilen gıdalara zarar verirken diğer yanda yağışsızlıktan kuruyan gıdalar var.
Tüm bunları göz önüne aldığımızda insanların suyu tasarruflu kullanması ve gıda israfı yapmaması gerekir. Gıda israfı sanılanın aksine büyük bir sorundur. Dünyada üretilen tüm gıdaların yaklaşık üçte biri çeşitli nedenlerden dolayı çöpe gidiyor veya israf ediliyor. Bu, her yıl yaklaşık 1,3 milyar tona eşittir.
Her insan kendi mutfağında önlem almaya başlamalı. İnsan, doğaya ve aile ekonomisine karşı kötü alışkanlıklarını bırakıp, daha bilinçli davranırsa yukarıda söylediğimiz rakamın altına inebiliriz.
Liste Çıkartın
Gereksiz harcama yapmamak adına, alışverişe çıkmadan önce buzdolabınızda eksikleri belirleyin ve alışverişinizi bu eksikler üzerinden yapın.
Porsiyonlarınızı Küçültün!
Evinizde ve dışarda yemeklerinizin porsiyonlarını küçültün. Evlerde ve restoranlarda hazırlanan büyük porsiyonlar insanlar bitirmedikleri için çöpe gitmektedir. Bu durum bol miktarda gıda israfına yol açmaktadır. Restoranlar, daha küçük boyutlarda menü öğeleri sunarak bu tür atıkları ve kendi işletme maliyetlerini azaltabilir ve evlerde de aşırıya kaçmadan pişirilen yemekler ev ekonomisine de katkı sağlar.
Artıkları derin dondurucuda saklayın
Fazla pişirdiğiniz ve 3 gün üst üste yiyemeyeceğinizi düşündüğünüz yemekleri dondurucularda saklayın ve etiketleyin. Dondurucunuzu düzenli tutun, böylece yiyecekler kaybolmaz ve ardından dondurucu yanması nedeniyle dışarı atılmaz.
Daha az su kullanın
Musluklarınızı tamir ettirin ve kişisel bakımınız sırasında suyu akıtmamaya özen gösterin. Tüm felaket senaryolarının suyun yokluğu ile başladığını hatırlayın. Unutmayın su olmazsa gıda üretemeyiz.
Ezilmiş gıdaları çöpe atmayın
Ezilmiş meyve ve sebzeler, insanların standartlarına uymadıkları için düşünmeden çöpe giderler. Çürümediği sürece aynı tadı verdikleri unutulmamalıdır. Meyve suyu veya yemekleriniz için sos olarak kullanabilirsiniz.
Gıda üretimi hakkında bilgi edinin
Tezgâhlardan, mutfağına getirdiğiniz ürünün gelişim ve hasat süreci hakkında bilgi edinin. Mutfağına gelene kadar yaşadığı yolculuk ve zahmet hakkında bilgi edinirseniz daha insaflı olursunuz.
Yemek paylaşmaya kıymet gösterin
Fazla geldiğini düşündüğünüz yemekleri komşularınız ile paylaşın. Artık olarak görüp atmak yerine insanlarla paylaşın ki gıdalar ziyan olmamış olsun.