Bakan Yumaklı, 29 Eylül Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü vesilesiyle önemli bir mesaj yayınladı. Bakan, bu mesajında küresel iklim değişikliği, pandemi, nüfus artışı ve jeopolitik riskler gibi faktörlerin tarım ve gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Aynı zamanda dünya genelinde yaşanan gıda israfı sorununa dikkat çekti.

Kırmızı Ette Alarm İddialarına Yanıt! Kırmızı Ette Alarm İddialarına Yanıt!

Bakan Yumaklı, gıda israfının ciddi boyutlara ulaştığını ve her yıl dünya genelinde 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirtti. Ülkemizde ise bu rakamın 18,2 milyon ton civarında olduğunu belirtti.

Gıda israfının önlenmesinin sadece bir çevre meselesi olmadığını, aynı zamanda dünya barışını tehdit eden birçok küresel sorunun temelini oluşturduğunu ifade etti.

Bakanlık olarak gıda israfının önlenmesi için 2020 yılında FAO iş birliğiyle "Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık" kampanyasını başlattıklarını açıkladı. Bu kampanya çerçevesinde tüketicilere gıdalarını nasıl korumaları gerektiği, planlı gıda alışverişi ve gıda artıklarının yeniden işlenerek diğer ürünlere dönüştürülmesi gibi konularda farkındalık çalışmaları yapıldığını ve kamu-özel sektör kurumlarının gıda artıklarını yeniden değerlendirmeye teşvik edildiğini vurguladı.

Ayrıca, 2022 yılında restoran ve yemekhanelerde gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesini düzenleyen bir yönetmelik çıkardıklarını ve bu konuda il tarım ve orman müdürlüklerine talimatlar gönderdiklerini belirtti.

Bakan Yumaklı, bu gibi çalışmaların devam edeceğini ve gıda kayıplarının ve israfının önlenmesi konusunda kararlılıkla çalışacaklarını ifade etti.

Bakan, Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü'nün gıdamızı koruma ve geleceğimize sahip çıkma konusunda bilinç oluşturacağına inandığını vurguladı.