Hayvancılık

Gebe Hayvanlar Kesime Gönderiliyor

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,yem fiyatlarındaki fahiş artışın hayvancılığı bitirme noktasına getirdiğini  söyledi.

Mezbahalarda gebe süt ineklerinin kesildiğinin resmedildiği fotoğrafları gazetecilere gösteren Gürer, besicilerin, “Ahırdaki diğer hayvanlar aç, kestirdiğimiz inekleri satarak yem parası bulup en azından kalanları beslemek için bu hayvanları kesime gönderiyoruz” dediklerini aktardı.

Sürekli uyarmalarına rağmen yetkililerin hayvancılık sektöründeki vahim tablonun farkına varamadığına işaret eden Ö.Fethi Gürer, böyle devam etmesi halinde önümüzdeki dönemde et ve süt ile et ve sütten elde edilen mamullere ulaşımda güçlük çekileceğini belirti. Gürer, bu olumsuzluğun sonlandırılması için besicilerin mutlaka desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gebe hayvanların ve süt ineklerinin kesime gönderilmesi olaylarının arttığına dikkat çekti.

Çok sayıda gebe süt ineğinin kesine gönderildiğini, gösterdiği fotoğraflarla anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yetkilileri sürekli uyarmamıza rağmen hayvancılıktaki vahim tablonun farkına varmıyorlar. Bu nedenle de gebe hayvanların ve süt ineklerinin kesime göstermek için görselleri  de paylaşıyorum.Fotoğraflarda kesilen annesinin karnından canlı doğan buzağı ne yazık ki kenara atılıyor. Besici diyor ki, ’20 tane daha hayvan ahırda bekliyor. Kalanları besleyebilmek için bu hayvanları kesime getirmek zorundayız. Bu hayvanın parasıyla diğer hayvanlara yem alacağım, besleyeceğim. Onun için bu hayvanı kestiriyorum. Bundan sağlayacağım gelirle diğer hayvanlara yem alacağım’ diyorlar. Fotoğrafta annesinden doğan canlı buzağı daha sonra çöpe atılıyor. Farlı illerden çok sayıda benzer görüntüler bize ulaşıyor. Yetkilileri göreve davet ettim. Hayvan sayısında ciddi azalma var. Bir yerde et üretimi artmış, inek peyniri üretimi azalmış ise orada hayvan kesiminin arttığı anlaşılır” şeklinde konuştu.

Gebe süt ineklerinin kesildiğinde 5 yavru meydana getirebilen ineklerin ortadan kalktığını söyleyen  CHP’li vekil Ö.Fethi Gürer, bir ilçede 16 bin olan hayvan varlığının 10 bine kadar düştüğünü yerinde gidip besicilerden dinlediğini anlattı.

Bazı bölgelerde mandıralara süt toplanma konusunda sıkıntılar yaşadığına değinen Gürer, Niğde merkeze bağlı Alay beldesinde bir süt toplayıcısının 6 ton olan günlük süt toplama miktarının son günlerde 4 tona kadar düştüğünü aktardı.

Süt ineklerinin kesime  gönderilmesi nedeniyle süt üretiminde de önemli ölçüde düşme meydana geldiğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gebe hayvanların kesime gönderilmesinin ise yeni doğacak olan hayvan varlığını ortadan kaldırdığını belirtti.

15 Mayıs 2022’de çiğ süt referans fiyatının 7 lira 50 kuruş olarak açıklandığını ancak aracıların halen sütü üreticiden 7 liradan aldığını belirten Gürer, “Aracı 7 liradan aldığı sütü 7 buçuk liradan satıyor. Yeni referans fiyatı üreticinin eline henüz geçmeden süt yemine 4 kez zam geldi” diye konuştu.

Yemin hayvancılığın yüzde 70’ini oluşturduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, diğer girdilerin ise veterinerlik hizmetleri, işçilik,mazot,elektrik ve bakım giderleri gibi kalemlerden oluştuğuna vurgu yaparak, “Şu anda 50 kg’lık süt yemi 340 lira ila 380 lira arasında değişiyor. Samanda ise bu yıl fiyat durmuyor; 2 bin lirayı geçiyor. Geçen yıl pancar üreticisi pancarın tonunun şeker fabrikalarına 420 liradan sattı, bu yıl çiftçi pancarın küspesini fabrikalardan 1100 liraya satın alıyor. Yoncanın tonu 4 bin lira. Yem fiyatlarındaki önlemeyen bu artış hayvancılık yapanları ciddi anlamda zorluyor. Gittiğim bölgelerde çoğu ahır boşalmış, 10-20 hayvan varlığı olan küçük aile tipi işletmeler de hayvancılığı bıraktığı için işletme sahipleri artık tereyağını, sütü, şehirden alıyor” dedi.

1 kg karkas et satan üreticinin sattığı ürünün parasıyla 35 kg yem, 1 litre süt satan besicinin 1.5 kg yem ve 1 kg tavuk satan üreticinin 3.5 kg yem alabilmesi gerektiğini belirten Gürer, dengenin ortadan kalması nedeniyle hayvancılığın büyük ölçüde tükenmeye yüz tuttuğunu kaydetti.

20 milyon hektar olan mera alanlarının 10 milyon hektara gerilediğini, kış koşulları da ağır geçtiği için koyunların dahi 6 ay meraya çıkamadığını, bu nedenle de yemle beslenmek zorunda kaldığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “meralara hayvan salınamadığı için hayvanlar yemle besleniyor. Hayvanların yemle beslenmesi maliyeti büyük ölçüde artırıyor. Büyükbaş hayvanlar ise 12 ay boyunca yemle besleniyor” dedi.

Kurbanlık küçükbaş hayvanların 4 bin lira civarında olacağını söyleyen CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, Diyanet İşleri Başkanlığının vekaletle kurban kesme bedelini 2 bin 250 lira olarak açıklamasının ardından gittiği bazı yörelerde vatandaşların, “Bu fiyata nereden kurbanlık varsa bize da göstersinler” dediğini aktardı.

Siyasi iktidarın hayvancılık konusundaki sorunlara yaklaşımının ne yazık ki çözümcül bir anlaşışta olmadığını ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hayvancılık sorununun ana ekseni yem fiyatlarındaki artıştır. 12,5 milyon ton yurtdışından yem ithal ediyoruz. Bunların içinde mısır, soya, ayçiçeği küspesi ve pamuk tohumu küspesi ver. Bu nedenle yurtdışından gelen yem fiyatlarındaki artış aynı şekilde raf fiyatlarını da etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Süt ineklerinin kesime gönderilmesiyle ilgili olarak bir vatandaşın “Mezbahalarda kan değil süt atıyor” şeklindeki sözünü aktaran Gürer, süt ineklerinin kesime gitmesinin neden olduğu acı tablonun ancak bu şekilde anlatılabileceğine işaret etti.

Ülkemizde 18 milyon büyükbaş, 38 milyon da küçükbaş koyun  hayvan varlığının bulunduğuna değinen CHP Milletvekili Gürer, Tügvet’in hayvan kayıt sistemine göre bu rakamlar belirlense de kesime gönderilen hayvanların küpelerinin kayıttan düşürülmemiş olmasının, hayvan varlığının tam olarak bilinmemesine yol açtığını vurguladı.

Siyasi iktidarın tarıma destek vermediği gibi soruların farkına da varmadığını ifade eden CHP milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Algı operasyonlarıyla gerçeklerin görülmemesine çalışılıyor. Ama alana gittiğinizde gerçekler yalın biçimde ortaya çıkıyor. Köy ve kasabalarda bir aydır düzenli bir şekilde alanları taradım. Gördüğüm; artık ahırlar boş, hayvancılık kan kaybediyor. Küçük aile tiyi işletmelerde ciddi anlamda azalma var” dedi.

CHP Milletvekili Gürer, önlem alınmaması halinde hayvancılıkta tekrar ithalata yönelinebileceğini de ifade ederek, “Yurtdışından süt ve et gelir. Bu durum da çözüm değildir. Yurtdışında pandemide, kuraklıkta ,savaşta yaşanan tarım ürünlerinde temin zorluğu ortaya çıktı. Yurtdışında daha uygun fiyata hayvancılık yapılacakken daha pahalı ürün getirme olasılığı yüksek” diye konuştu.

Gürer, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:

“Et ve süt ürünleri ile et ve sütten mamul ürünlerin fiyatları rafa yansıdığında vatandaş bu ürünlere erişemez duruma geldi. Vatandaşın alım gücünün üzerinde fiyatlara erilmesi nedeniyle et ve süt tüketimi yapan yurttaşlar için dar gelirliler için artık et ve sütten mamul ürünlerden uzak duruluyor. Bu sorunların yaşandığı dönemde siyasi iktidarı sorunların üzerine eğilmeye ve çiftçiye ve üreticiye destek vermeye davet ediyorum. Olayın vahametini de bir kez daha kamuoyuyla paylaşıyorum…”

{ "vars": { "account": "G-E7JE8FH3KL" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }