29 Kasım Gecesi Acil toparlanarak yeni çiğ süt fiyatlarını belirleyen USK için yeniden toparlanma çağrıları gelmeye başladı…
Çiğ süte zam yapılırken, yem fiyatlarının artması ile yapılan zam üreticiye uğramadan teğet geçti.
Üretici zam yapılmasına sevinemez iken yem fiyatlarının hızla artmasında yetişemiyor. Gelinen nokta ise hayvanları için kesim kararı alan üreticiler çaresiz.
Çiğ süt fiyatına yapılan yüzde 47 oranındaki artış çiftçinin cebine girmeden eridi. Üretici fiyatın revize edilmesi için Ulusal Süt Konseyi’ni acilen toplantıya çağırdı. Ulusal Süt Konseyi, 29 Kasım 2021’de yaptığı toplantıda maliyetlerdeki artışı dikkate alarak çiğ süt referans fiyatının litre başına yüzde 47 oranında artışla 3 lira 20 kuruştan 4 lira 70 kuruşa çıkarılmasını kabul etti. Açıklanan yeni fiyatın 8 Aralık 2021 itibariyle geçerli olması kararlaştırıldı. Aynı toplantıda süt yem paritesinin 1.1 liranın altına düşmesi halinde yani 1 litre sütle 1 kilo 100 gram yem alınamaması durumunda fiyatın yeniden belirlenmesi kararı da alındı.
Yüzde 47 oranındaki fiyat artışının açıklandığı 29 Kasım günü birçok yem firması 50 kiloluk yem çuvalına çuval başına 25 lira zam yaptığını açıkladı. Dövizdeki artışa bağlı olarak yem fiyatlarındaki artış devam ediyor. Üretici örgütleri, 8 Aralık’ta yürürlüğe giren çiğ sütteki fiyat artışının yem zamları ile eridiğini belirterek Ulusal Süt Konseyi’ni yeni fiyat belirlemek üzere acil toplantıya çağırdı.
TZOB Başkanı Bayraktar: “Ya yem fiyatı düşürülsün ya da süt fiyatı artırılsın”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da yem fiyatlarındaki yüksek artışa dikkat çekerek: “ya yem fiyatları düşürülsün ya da süt fiyatı artırılsın” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt fiyatı konusunda açıklama yaptı.
Uzun süre girdi fiyatları artarken çiğ süt fiyatının sabit kaldığına dikkat çeken Bayraktar yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi: “2020 yılı Ocak-Aralık döneminde yem fiyatları yüzde 41,7 arttı. İşçilik, elektrik, mazot gibi her türlü girdiye zam yapıldı. Fakat üreticinin sattığı çiğ süt fiyatları bir yıl boyunca yani 12 ay süreyle sabitlendi.2021 yılı Ocak-Temmuz ayları arasındaki süreçte ise üreticilerin en önemli girdisi olan yem fiyatları yüzde 25 arttı. Ancak buna rağmen çiğ süt fiyatları 6 ay süreyle brüt 2 lira 80 kuruş olarak sabitlendi. Çiğ süt fiyatı, Temmuz-Aralık 2021 tarihleri arasında brüt 3 lira 20 kuruş olarak belirlendi. Aynı dönemde yem fiyatları yüzde 48 oranında arttı. Süt üreticilerinin maliyetlerinin yüzde 60-65’ini yem oluşturuyor. Çiğ süte yapılan ve bazı çevreler tarafından ‘fahiş’ olarak nitelenen yüzde 47’lik zam, daha hayata bile geçmeden yani son 2 haftada süt yemi fiyatlarına yüzde 24,4 oranında zam yapıldı. Bu zamla birlikte ocak ayından beri yani yaklaşık bir yılda yapılan zam yüzde 93,4’e kadar yükseldi. Süt üreticisinin ya aldığı yem fiyatları düşürülmeli ya da sattığı süt fiyatları artırılmalı, bu da 1,5 pariteyle sağlanmalıdır. Bu sağlanmazsa damızlık hayvanlar kasaba gidecek, tüketiciler üretilemeyen süt nedeniyle çok yüksek fiyatlardan süt ve süt ürünleri yiyecek, ithal süttozu ile süt ürünlerini tüketmek zorunda kalacaktır. Döviz kurunun sürekli yükseldiği düşünülecek olursa, ithal ürünlerin de ucuza alınamayacağı aşikardır. Sürecin bir diğer hazin tarafı ise; süt hayvanları kesilince, besilik hayvan da üretilemeyecek, bu durumda da tüketicinin gündemini fahiş kırmızı et fiyatları işgal edecektir.”
Gözler Ulusal Süt Konseyi’nde
Üretici örgütlerinin yaptığı bu çağrılar üzerine gözler Ulusal Süt Konseyi’ne çevrildi. Üretici, sanayici, üniversite ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Süt Konseyi’nin toplanması halinde maliyetlerin ele alınarak çiğ süt referans fiyatının revize edilmesi gerekiyor. Ancak, görünen o ki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bilgisi olmadan böyle bir toplantının yapılması beklenmiyor. Dolayısıyla fiyat revizyonu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve Konsey’in toplanması ile mümkün olabilecek.