Söz konusu dönemde yapılan 4 bin 486 tonluk çay ihracatının ülke ekonomisine sağladığı katkıya dikkat çeken Turgut, en fazla dış satımın 7 milyon 321 bin 473 dolarla Belçika’ya gerçekleştirildiğini belirtti. Belçika’yı 3 milyon 798 bin 849 dolarla Birleşik Krallık, 1 milyon 806 bin 626 dolarla KKTC takip etti.
Türk çayının hem bölge hem de ülke ekonomisi için önemli bir ihraç ürünü olduğuna vurgu yapan Turgut, ihracatın önemli bir kısmının Rize’den yapıldığına dikkat çekti. “Ülke ihracatımızın 2 bin 784 ton karşılığı 9 milyon 711 bin 16 dolarlık kısmı Rize’den gerçekleşti. Bu rakam, Türkiye ihracatının miktar bazında yüzde 62’sinin Rize’den karşılandığını gösteriyor” dedi.
Turgut, çay ihracatında ülke çeşitliliğini artırmak adına tanıtım çalışmalarına yoğunlaştıklarını ve bu çabaların sürdüğünü dile getirdi. Beklentilerinin yüksek olduğunu belirten Turgut, “2025 yılına çok daha güzel rakamlarla başlayacağımıza inanıyoruz. Türk çayının ihracat potansiyelinin önümüzdeki yıl daha da artacağına eminiz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin dünya pazarındaki çay ihracatını artırma yönündeki gayretleri, sektör temsilcilerinin yoğun çalışmalarıyla her geçen yıl daha güçlü bir ivme kazanıyor.