Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan “Gıda İsrafı Endeksi Raporu” geçtiğimiz günlerde açıklandı. Raporda yer alan veriler gıda israfının geldiği boyutu gözler önüne seriyor.
Türkiye özelinde bakılacak olursa rapora göre Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe gidiyor. Bu da Türkiye’de her yıl kişi başına 93 kilogram yiyeceğin israf edildiği yani çöpe atıldığı anlamına geliyor.
Bu veriler ışığında Türkiye, dünya genelinde gıdanın en fazla israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Öyle ki; kişi başına en çok gıdanın israf edildiği 10 ülke arasında Türkiye 3. sırada yer alıyor.
Gıda İsrafının Olduğu 5 Ülke (Kişi Başına)
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan “Gıda İsrafı Endeksi Raporu”na göre kişi başına en çok gıdanın israf edildiği (kilogram başına) 5 ülke şöyle;
Demokratik Kongo Cumhuriyeti
Meksika
Türkiye
Etiyopya
Mısır
En Çok Gıda İsrafı Yapan 5 Ülke
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan “Gıda İsrafı Endeksi Raporu”na göre en çok gıda israfı yapılan (milyon ton) ilk 5 ülke şöyle;
Hindistan
Nijerya
Endonezya
Amerika Birleşik Devletleri
Pakistan
“Gıda İsrafı Endeksi Raporu”nda yer alan dikkat çeken diğer detaylarsa şöyle;
Dünya genelinde her yıl toplam 931 milyon ton gıda israf ediliyor. Bu, küresel çapta perakende satış noktaları, evler ve restoranlarda tüketime hazır gıdanın yüzde 17‘sinin doğrudan çöpe gitmesi anlamına geliyor.
İsrafın yüzde 61’i evde yapılıyor.
Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilirlik çalışmaları yapan Wrap adlı sivil toplum kuruluşuyla gerçekleştirdiği araştırmaya göre dünya genelinde israf edilen gıdanın toplamı 40 tonluk 23 milyon kamyon dolusu yiyeceğe karşılık geliyor.
Verilerin yetersizliği sebebiyle bu israfın ne kadarının istemli ne kadarının istemsiz yapıldığı bilinmiyor.
Gıdaların yenilebilir ve yenilemeyen (kemik ve kabuk gibi) kısımlarıyla ilgili veriler sadece yüksek gelir grubundaki ülkelerde mevcut.
BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gıda israfının 2030’a kadar yarı yarıya azaltılmasını öngörüyor.